- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Посипању пепелом дошао је крај: Срби ће убудуће добро да – памте

© AFP 2023 / ANDREJ ISAKOVICСвеће
Свеће  - Sputnik Србија, 1920, 17.04.2023
Пратите нас
Све учесталије помињање различитих датума страдања српског народа у протеклом веку и њихово обележавање на највишим државним и црквеним нивоима уз велику подршку јавности показује да се култура сећања поново обнавља у српском народу. После деценија занемаривања, па чак и заташкавања, српској историји се полако али сигурно враћа заслужено место.
Историчар и академик Љубодраг Димић говори за Спутњик о опасностима занемаривања историје, али и новом тренду који све живље привлачи и везује нове нараштаје за сопствену историју.
Димић указује на неколико фаза, односно етапа, у вертикали културе сећања која се протезала кроз 19. и читав 20. век. Он објашњава да је Српство 19. века било обузето културом сећања, Косовским митом и сећањем на славно доба које је у условима вазалског односа према Турској тежило да опет досегне некадашње висине.
© WikipediaСлика Паје Јовановића Сеоба Срба.
Слика Паје Јовановића Сеоба Срба. - Sputnik Србија, 1920, 13.04.2023
Слика Паје Јовановића Сеоба Срба.
У овом маниру протекао је читав 19. век, а професор Димић тври да су вођени тим духом припремани Балкански ратови, док се на менталној снази црпљеној из истог извора сећања величанствено добио и Први светски рат. Ипак, до застоја долази стварањем нове државе – Краљевине Југославије.
Краљевина Југославија представљала је једно сасвим друго искуство, поготово од 1929. године када је режим краља Александра дошао до закључка да је десет година живота у заједничкој држави довољно дуг период након кога треба да настане нова нација.
Након победе у Великом рату, 1918. године формирано је Краљевство Срба, Хрвата и Словенаца, касније и званично преименовано у Југославију. Краљ Александар Карађорђевић, прозван краљ Ујединитељ, покушао је да влада кућом под чијим су се кровом обрели дојучерашњи непријатељи из Првог светског рата.
© AP PhotoКраљ Александар Карађорђевић
Краљ Александар Карађорђевић - Sputnik Србија, 1920, 13.04.2023
Краљ Александар Карађорђевић
Поменута новонастала нација били су Југословени. Када су Срби у питању, они су се једним делом утопили у ту нову нацију, што је подразумевало ослободити се свог сећања, своје културе сећања, своје традиције, обичаја... и уложити их у заједништво, говори Димић за Спутњик.

Србија изгубила себе у Југославији

Он истиче једну кључну разлику када се говори о томе колико је ко жртвовао, али и изгубио, за југословенско заједништво. За разлику од припојених народа, жртву одрицања од своје историје и себе самих поденили су само Срби. Димић се осврће и на „Другу Југославију“, односно режим који је завладао након окончања Другог светског рата. У том новом режиму, култура сећања српског народа била је готово забрањена и укинута, што није био случај са осталим народима који су свој идентитет стицали на томе што им је прошлост додатно прерађивана, измишљана, улепшавана, чак и тамо где је, како каже историчар и академик Димић, уопште није ни било.
© Wikipedia / Самсон ЧерновФотографија Самсона Чернова "Извиђач Драгутин Матић - око соколово"
Фотографија Самсона Чернова Извиђач Драгутин Матић - око соколово - Sputnik Србија, 1920, 13.04.2023
Фотографија Самсона Чернова "Извиђач Драгутин Матић - око соколово"

Све ово је подразумевало да култура сећања не може да се позива на оно што је било. Наспрам тога шта је било, наметнут је један нови модел у којем су Срби морали да се посипају пепелом, да на своју прошлост гледају критички, али не критички у смислу досезања истине, него да би отишли што даље од истине, од прошлости. Овај процес се одвијао чак неколико деценија, тачније пола века и удаљавао је Србе од потребе да поштују своју историју, да се сећају значајних личности из прошлости, да на сопственој историји граде свој идентитет којим ће закорачити у неко ново време, прича нам професор Димић.

Коначно враћање коренима

Ипак, професор историје на Филозофском факултету Универзитета у Београду и редовни члан Српске академије наука и уметности, Љубодраг Димић, верује да је погрешној пракси посипања пепелом, извињавања за неучињено и заборава – дошао крај. Српски народ, са обе стране Дрине, све више, све храбрије и све очигледније обележава датуме из своје старије и новије историје, уписујући у календар сећања дане које будући нараштаји морају знати и поштовати.
© Спутњику уступила Лола ЂорђевићМурал посвећен херојима са Кошара у Краљеву.
Мурал посвећен херојима са Кошара у Краљеву. - Sputnik Србија, 1920, 13.04.2023
Мурал посвећен херојима са Кошара у Краљеву.
Последњих десетак, петнаест година, пракса занемаривања своје историје полако је почела да се мења, што је добро. То води ка томе да Срби опет задобију свој идентитет, да стекну свест о себи, о својој прошлости, о свом значају. У оквиру те самосвести, мора, наравно, постојати и доза критичног односа, кориговања онога што у историји једног народа није било добро и шта може бити избегнуто у будућности. У том контексту, неговати данас културу сећања један је од примарних задатака не само културних институција, не само оних који су у историјској науци заробљени својим истраживањима, већ и шире друштвене заједнице, па и државе која на томе мора да инсистира, закључује професор Љуба Димић за Спутњик.
Гробље у Вишеграду где су сахрањени руски добровољци - Sputnik Србија, 1920, 12.04.2023
ДРУШТВО
Дан када су руски голобради младићи гинули за Републику Српску
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала