- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија: Неопходан хитан прекид ватре у Судану

© AP Photo / Marwan AliСукоби војске и специјалних снага у Судану
Сукоби војске и специјалних снага у Судану - Sputnik Србија, 1920, 17.04.2023
Пратите нас
Москва сматра да је неопходан хитан прекид ватре и решавање могућих спорних питања путем дијалога, изјавили су у Министарству иностраних послова Русије.
„Руска страна је подвукла да је неопходан хитан прекид ватре и решење могућих спорних питања путем преговора. Акцентована је важност осигурања безбедности амбасаде Русије у Картуму као и свих грађана Русије који се налазе у Судану“, наводи се у саопштењу.
Додаје се да је 17. априла специјални представник руског председника за Блиски исток и афричке земље, заменик министра иностраних послова Русије Михаил Богданов примио амбасадора Судана у Москви Мохамеда Сираџа, са којим је разматрао развој догађаја у тој афричкој земљи због оружаних сукоба између јединица регуларне војске и Снага за брзо реаговање.
У суботу су у Судану избиле борбе између снага за брзо реаговање и регуларне војске. Суданске снаге за брзо реаговање саопштиле су да су преузеле контролу над Палатом Републике (председничком палатом) у Картуму, међународним аеродромом у престоници и ваздушном базом у граду Мерое на северу земље. Снаге за брзо реаговање оптужиле су регуларну војску за напад на њихову базу у престоници „употребом свих врста наоружања“.
Суданска војска саопштила је да изјаве снага за брзо реаговање нису тачне, а да све стратешке објекте, укључујући и председничку палату, контролишу оружане снаге. Војска је такође приметила да су их снаге за брзо реаговање напале прве. Суданска војска и служба опште безбедности назвали су снаге за брзо реаговање побуњеничким снагама и оптужили их за нападе на државне и стратешке објекте. Начелник прелазног сувереног савета Судана и врховни командант Оружаних снага земље Абдел Фатах Бурхан издао је указ о распуштању снага за брзо реаговање.
Тренутно се сукоби и појединачни обрачуни између војске и снага за брзо реаговање одвијају и у низу других суданских провинција.
Дим изнад стамбених зграда у суданском Хартуму током сукоба регуларне војске и снага за брзо реаговање - Sputnik Србија, 1920, 16.04.2023
СВЕТ
Суданска војска и снаге за брзо реаговање пристале на хуманитарни коридор
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала