Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Косову опет измакла столица у Савету Европе

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаЗаставе испред зграде Савета Европе у Стразбуру
Заставе испред зграде Савета Европе у Стразбуру - Sputnik Србија, 1920, 18.04.2023
Пратите нас
Приштини још једном није успело да и поред снажног лобија добије столицу у Савету Европе, а после посете шефа српске дипломатије Ивице Дачића и изношења аргумента за нашу страну овој институцији, могуће је да ће се захтев Приштине на неко време склонити у фиоку, мишљење је саговорника Спутњика.
Министар спољних послова Ивица Дачић рекао је у Стразбуру, приликом обележавања 20 година од пријема Србије у Савет Европе, да је доследно поштовање међународног права најбољи и најбржи начин за долазак до стабилности и благостања у међународној заједници.

Пропао план, а намера остала

Он је нагласио и да је важно да се стандарди Савета Европе примене и на територији Косова и Метохије, и оповргао првобитну информацију да ће се на сутрашњој седници Комитета министара Савета Европе наћи тема о чланству тзв. државе Косово у тој организацији.
Савет Европе - Стразбур  - Sputnik Србија, 1920, 18.04.2023
СРБИЈА
Ништа од чланства тзв. Косова у Савету Европе
Дубравка Филиповски, заменик председника Одбора за европске интеграције у Скупштини Србије, каже да су у парламенту и очекивали да ова тема неће бити у среду на дневном реду уз подсећање да се наш тим у СЕ већ месецима бори да се то не деси.
„Буквално од њиховог првог покушаја да се прикључе СЕ ми смо даноноћно у дипломатској противофанзиви, а могу само да поновим Дачићеве речи да се никада до сада није десило да једна територија буде примљена у СЕ а да није држава, већ део једне суверене земље. Зато се надамо да ће наши аргументи и активност и сада превладати,“ каже Филиповски.

Дачићев глас је требало да се чује у СЕ

Наша саговорница је сигурна и да је одлука Ивице Дачића да ипак оде на обележавање пријема Србије у СЕ има везе са тим.
Дачићев одлазак тамо је био добар потез, сматра Филиповски али додаје да не смемо да се опуштамо јер Албанци и њихови ментори неће стати.
Наша саговорница каже и да добро што је Дачић имао могућност да се обрати чланицама не само на ову тему, већ и на више њих, што оцењује као поен за нас у овом тренутку.
„Јасно је да нема никакве правне основе да Косово* постане члан СЕ али са њима треба увек треба бити опрезан посебно јер већ 21. априла имамо ванредну седницу Комитета министара на којој би се могло расправљало о овом питању, али с обзиром на Дачићево обраћања тамо надама се да ће овај захтев Приштине бар на неко бреме остати у фиоци,“ закључује она.

Немачка гура приштински предлог

Да се захтев за пријем такозваног Косова у Савет Европе нађе на дневном реду седнице Комитета министара ове организације, према сазнањима сајта Косово онлајн из дипломатских извора, највише је инсистирала Немачка, која наводно тражи и ванредну седницу Комитета министара на којој би се расправљало о овом питању и то већ за 21. април.
Шеф дипломатије Србије Ивица Дачић је поручио да Србија неће дозволити да се њена „конструктивност посматра као слабост" и да нећемо дозволити да Косово 10 година после потписивања Бриселског споразума и одбацивања обавеза да формира ЗСО буде награђено отпочињањем процедуре за њихов пријем у чланство у СЕ.
Аљбин Курти - Sputnik Србија, 1920, 15.03.2023
СРБИЈА
Курти у Стразбуру са европарламентарцима о пријави тзв. Косова за чланство у ЕУ и Савет Европе
Бундестаг - Sputnik Србија, 1920, 04.03.2023
СРБИЈА
„Лажна држава Косово је пропала“: Захтев немачких посланика Бундестагу за повлачење признања
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала