- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски борбени робот „маркер“ ојачан дроном-камиказом

© Пресс-служба Роскосмоса / РКК «Энергия» / Уђи у базу фотографијаРобот "маркер"
Робот маркер  - Sputnik Србија, 1920, 18.04.2023
Пратите нас
Руски борбени робот „маркер“ је у склопу свог наоружања добио дрон-камиказу „Бас-80“ који је специјално произведен за ову платформу, изјавио је за Спутњик извршни директор компаније „Андроидна техника“ Евгеније Дудуров.

„Произвели смо дрон авионског типа и радни назив му је ‘Бас-80’. За сада се дрон тестира без борбене јединице, али је сигурно да ће имати ударну оријентацију. Првобитно је направљен како би се ојачао робот ‘маркер’. Први пут смо га лансирали са те платформе и реч је о дрону-камикази“, рекао је он.

Експерти компаније „Андроидна техника“ тренутно раде на развоју технологије за лансирање дрона, управљање и долазак до циља са великом прецизношћу.
Тежина дрона-камиказе „Бас-80“ без борбене јединице је 1,7 килограма, потенцијална тежина борбене јединице је око 600 грама уз могућност повећања, домет лета је до 30 километара, а време које може да проведе на лету је до 18 минута.
Дудоров је подвукао да су ови дронови лакши и јефтинији него они који се тренутно користе у руској војсци, али су им и задаци једноставнији.
Раније је саопштено да су четири дрона „маркер“ послата у Донбас на тестирање.
Робот „маркер“ је произвела компанија „Андроидна техника“ заједно са Фондом перспективних истраживања. Роботски комплекс је тежак око три тоне и има најнапредније вештине аутономног кретања, а објекте препознаје помоћу технологија вештачке интелигенције. Аутономија платформе је обезбеђена модуларним мултиспектралним системом, у коме се подаци обрађују помоћу алгоритама неуронске мреже.
Експериментална мобилна роботозована платформа „Маркер“ на изложби „Дан иновација Министарства одбране Русије“  - Sputnik Србија, 1920, 22.11.2021
РУСИЈА
Руски робот „Маркер“ не зна за умор: Непрекидно патролира 60 сати без допуне горива /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала