- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Солистички концерт Дениса Мацујева „На бис“

© Фото : Спутњику уступио Денис Мацујев / Денис МацујевДенис Мацујев
Денис Мацујев - Sputnik Србија, 1920, 18.04.2023
Пратите нас
Београдска публика имаће прилику да слуша композиције највећих светских стваралаца од Моцарта и Бетовена до Чајковског и Рахмањинова у изводби једног од највећих пијаниста данашњице – Дениса Мацујева. Солистички концерт одржаће се 8. маја 2023. у МТС дворани, а Мацујев ће у свом препознатљивом стилу интерпретирати стваралаштво музичких великана.
Извођења Дениса Мацујева одликују нове семантичке нијансе, а добро позната дела добијају свежу енергију звука. Поред тога што је лауреат Државне награде Руске Федерације у области књижевности и уметности „Дмитриј Шостакович“, он је такође и носилац Ордена части, као и других престижних награда. У истој години је победио на Међународном такмичењу Чајковски у Москви и освојио Гран при на Међународном такмичењу у Паризу.

Клавир и виолински кључ – највећи непријатељ Запада

Ђак Московског државног конзерваторијума важи за једног од најтраженијих пијаниста своје генерације, што му нису могле оспорити ни недавне санкције које су неуспешно наметане руским спортистима, глумцима, музичарима, па и давно преминулим књижевницима. Приликом атлантске инквизиције током које су прецртавана имена Руса уписаних у анале светске поезије, прозе, музике, сликарства, спорта, Денис Мацујев је избачен из концерта Бечке филхармоније у њујоршком Карнеги Холу.
Мацујев је иначе препознатљив по свом инвентивном стилу свирања за који инспирацију црпи из многих ствари, укључујући и џез.

Сматрам да је џез једнако вредна, озбиљна уметност као и класична музика, зато што је то један од најозбиљнијих жанрова који је у двадесетом веку процветао, подигао се на незамисливу висину. Џез је стање душе, то је велики узлет. Ја то веома волим и заиста ми то помаже у класичној музици зато што је импровизација у интерпретацији веома важна за класичног музичара, рекао је Мацујев својевремено за Спутњик.

© Фото : Спутњику уступио Денис Мацујев / Денис МацујевДенис Мацујев
Денис Мацујев - Sputnik Србија, 1920, 18.04.2023
Денис Мацујев
Изгнаник из Карнеги хола иначе је велики обожаватељ Гершвина и његове „Рапсодије у плавом“. Верује да је класична музика у стању да мири и просвећује људе. Нажалост, ту идеју не деле и његове колеге за Запада.

Рахмањинов и Гершвин су две громаде у 20, веку. Они су се дружили, виђали и кад је свирана „Рапсодија у плавом“ коју сам вечерас свирао, тада је на премијери био аутор, Џорџ Гершвин за клавиром, а у сали је био Рахмањинов, говорио је Мацујев у ранијем интервјуу за Спутњик.

Свирка са Емиром Кустурицом

Мацујев иначе радо воли да свраћа у Србију, често на позив Емира Кустурице. Фестивал руске класичне музике, чији је Кустурица оснивач, подржава таленте из музичких школа и академија Србије, Републике Српске и Русије, а Мацујев је у више наврата гостовао и скуп увеличавао својим талентом. За њега је Дрвенград „фантастичан“, а Кустурица „последњи романтик“.
© Sputnik / Радоје ПантовићДенис Мацујев, пијаниста
Денис Мацујев, пијаниста - Sputnik Србија, 1920, 18.04.2023
Денис Мацујев, пијаниста
Био сам овде пре три-четири године. Одржао сам концерт за памћење на отвореном простору, а након тога је уследио невероватан џем-сешн у дрвеној кућици са изузетно талентованим младим српским музичарима. Враћам се на позив Емира Кустурице. Он је мој велики пријатељ, много га волим. Он је један од последњих романтика у филму, музици, уметности уопште… Он доводи велики број цењених руских музичара и уметника, прави одличну атмосферу, говори Мацујев.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала