- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Америком се шири нови покрет и има везе са Маском: Идеалан је - с три жене зачео је десеторо деце

© AFP 2023 / CHANDAN KHANNAИлон Маск са сином
Илон Маск са сином - Sputnik Србија, 1920, 19.04.2023
Пратите нас
У Сједињеним Америчким Државама рађа се нови покрет за који је још тешко проценити да ли је практични покушај организовања друштва да се суочи с великим проблемом или је реч о некој новој врсти религије/идеологије, а зове се пронатализам.
Као што појам открива, поборници пронатализма тумаче како будућност човечанства зависи од тога да ли ћемо имати довољно деце. Низ друштава суочен је с падом броја становника, старењем популације и премало новорођених као факторима који почињу да лимитирају потенцијале економског раста, што је увод у драматичну ерозију благостања и гомилање социјалних проблема.
Више америчких медија известило је о расту активности пронаталиста; групације која је наводно део субкултуре „рационализма“ и „ефективног алтруизма“, а узима све јачи замах у Силицијумској долини и осталим локацијама где доминирају представници високе технолошке индустрије склонији конзервативнијој политичкој опцији.
Укратко, могло би се рећи да се ради о људима који желе да освесте како уз пад броја становника, превише старих и премало младих, човечанство нема нарочиту будућност.
Јаху њуз је пренео изјаву Џејка Козлоског, суоснивача „Кипера“ (АИ платформе за изласке/упознавања) који тумачи:
„Поприлично смо фамилијарни с пронаталистичким покретом и подржавамо га… Морамо адресирати кризу фертилитета коју изазива криза бракова“.
Козлоски то чини тако што помаже људима да лакше пронађу партнере. Пронаталисткиња Дијана Флајхман, професор психологије на Универзитету Нови Мексико – говори: „…охрабрујем људе који су одговорни и паметни да имају децу јер ће нам то будућност учинити бољом“.
Флајхманова је иначе и консултант који ради за старт-ап који се бави селекцијом ембриона и тренутно је трудна. Носи своје друго дете.

Зашто им је Маск тако занимљив

Кад би пронаталисти бирали идеалног представника свог покрета, то не би био неко с уштогљеним манирима, традиционалиста или особа која одлази у цркву и радним данима … Пре би се могло рећи да „обожавају“ Илона Маска, али не због тога што је покренуо низ атрактивних бизниса и повремено држи титулу најбогатијег човека на свету, него зато што је с три различите жене зачео десеторо деце.
Уосталом, судећи према изјавама, Маск није само делима него и речима иза пронаталистичког покрета.
„Ако људи не буду имали више деце, цивилизација ће се урушити. Забележите моје речи…“, изјавио је Маск и констатовао да је популациони колапс већа опасност од убрзавања такозваних климатских промена. Маск је упозорио да ће Јапан као земља која иза себе има деценије ниских стопа фертилитета „евентуално престати да постоји“.

Први знаци интернационализације

Већу пажњу јавности пронаталистички покрет је привукао у новембру прошле године након што је „Инсајдер“ припремио специјални извештај док је Линда Ејви, оснивач „23andMe“, говорила о све ширем утицају пронатализма на тексашку технолошку сцену.
О пронатализму се почело често расправљати и на ексклузивним скуповима пословних лидера „Дијалог“. Међу оснивачима „Дијалога“ је славни пионир „Пеј Пала“ милијардер Питер Тил, који сматра да је пад популације врло важно питање, пренео је „Јутарњи лист“.
Постоје и први знакови озбиљног интернационалног ширења пронаталистичког покрета. У Великој Британији немају велики политички утицај, али покушавају да повежу иначе неспојиво; интелектуалну десницу с левицом фокусираном на фамилијарни живот радника.
Планина Фуџи у Јапану - Sputnik Србија, 1920, 07.03.2023
ДРУШТВО
„Јапан би могао да нестане“: Драматично упозорење из Токија
Илон Маск - Sputnik Србија, 1920, 08.07.2022
ДРУШТВО
Илон Маск открио свој план против депопулације
Рука бебе и прст оца - Sputnik Србија, 1920, 26.04.2022
ДРУШТВО
Драматична статистика: У Србији од јануара до марта рођено 14.838 деце, умрло 35.736 људи
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала