- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Блумберг: БРИКС ће надмашити Г7

© Пресс-служба Президента РФ / Уђи у базу фотографијаПутин, Моди и Си
Путин, Моди и Си - Sputnik Србија, 1920, 19.04.2023
Пратите нас
Очекује се да ће чланови групе БРИКС – Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужна Африка – од ове године надмашити Г7 предвођену Америком, када је реч о доприносу светском економском расту, преноси Блумберг.
Према прорачунима Блумберга – на основу најновијих података ММФ-а – земље БРИКС-а ће допринети са 32,1 одсто удела у светском расту, у поређењу са Г7 са 29,9 одсто.
Група седам нација (Г7) – коју чине САД, Велика Британија, Канада, Француска, Немачка, Италија и Јапан – дуго се сматрала најнапреднијим економским блоком земаља на планети. Русија је била чланица, све до 2014. године, када је избачена због последица пуча на Мајдану који је подржавао Запад у Украјини.
У извештају се наводи да су у 2020. доприноси земаља БРИКС-а и Г7 глобалном економском расту били једнаки. Од тада учинак блока предвођен Западом опада. Предвиђа се да ће се до 2028. допринос Г7 светској економији смањити на 27,8 одсто, док ће БРИКС чинити 35 одсто.
Блумбергови прорачуни показују да ће Кина бити највећи доприносилац глобалном расту у наредних пет година, са својим уделом који ће бити двоструко већи од америчког. Очекује се да ће удео Кине у глобалној експанзији БДП-а представљати 22,6 одсто укупног светског раста до 2028. године, пише лист.
Предвиђа се да ће Индија имати 12,9% удела у глобалном БДП-у.
„Очекује се да ће укупно 75% глобалног раста бити концентрисано у 20 земаља и више од половине у прве четири: Кини, Индији, САД и Индонезији. Док ће земље Групе седам чинити мањи удео, Немачка, Јапан, Велика Британија и Француска се виде међу 10 највећих доприносилаца“, пише лист.
Недавна студија компаније за истраживање макроекономије са седиштем у Великој Британији такође је открила да се очекује да ће јаз између две групе у погледу глобалне економске тежине наставити да расте. Аналитичари су приметили да Кина и Индија доживљавају снажан економски раст и да је све више земаља заинтересовано за придруживање БРИКС-у.
Раније ове године, руски министар спољних послова Сергеј Лавров рекао је да је „више десетина“ земаља изразило интересовање за придруживање БРИКС-у, укључујући Алжир, Аргентину, Бахреин, Бангладеш, Индонезију, Иран, Египат, Мексико, Нигерију, Пакистан, Судан, Сирију, Турска, Уједињене Арапске Емирате и Венецуелу. Саудијска Арабија, Египат и Бангладеш стекли су удео у Новој развојној банци, финансијској организацији БРИКС-а.
Земље БРИКС-а су прошле године предложиле стварање сопствене валуте како би се у међусобним трансакцијама удаљиле од америчког долара и евра.
Амерички долари - Sputnik Србија, 1920, 13.04.2023
СВЕТ
Председник Бразила: Земљама БРИКС-а треба алтернатива долару
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала