- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Крим обележава 240 година од Манифеста Катарине Велике о припајању полуострва Руском царству /видео/

© Sputnik / Игорь Руссак / Уђи у базу фотографијаБалон на коме пише Крим на прослави уједињења полуострва и Севастопоља са Русијом
Балон на коме пише Крим на прослави уједињења полуострва и Севастопоља са Русијом - Sputnik Србија, 1920, 19.04.2023
Пратите нас
Руска царица Катарина II потписала је 19. априла 1783. године Манифест о присаједињењу Крима, полуострва Тамана и Кубанске области Русији.
Током прилично дуго времена, Кримљани су нападали руске територије.
Притом, уопште се није радило о неким претензијама на руске земље, већ је циљ искључиво био пљачка: украсти стоку и заробити што више људи да би затим били продати у ропство. Према прорачуну предреволуционарног историчара Владимира Ивановича Ламанског, од XV до XVIII века закључно, из Велике и Мале Русије, а делимично из Пољске, у кримско-османско ропство било је одведено од три до пет милиона људи. А, почетком XVI века целокупно становништво Русије је износило мање од 5 милиона.
Кримски канат био је вазал Османског царства са којим је Русија стално ратовала.
Катарина је разумно одлучила да је за Крим неопходно нешто радикално предузети. Први корак у ликвидацији кримске претње начињен је након победе у руско-турском рату 1768-1774. године. Према условима Кучук-Кајнарџијског мира, Крим је проглашен независном државом под руским протекторатом.
Истовремено, у самом Кримском канату нису престајали немири. Настављене су и османске провокације. Тада је царица и одлучила да припоји Крим царству. Порта се најпре успротивила. Требало је опет ратовати.
Османлијска Порта коначно је признала припајање полуострва Русији на основу мировног споразума у Јашију, закљученог на крају руско-турског рата 1787-1791. године.
Европа је мирно прихватила припајање Крима Руском царству. Једино је у извесној мери покушала да приговори Француска. Али, Катарина је, ненаметљиво подсетила да Русија ни на који начин није одреаговала на недавно припајање Корзике француској круни.

У част годишњице Манифеста на Криму организовани излети

У част 240 година од присаједињења Крима Русији, на полуострву ће бити организовани бесплатни излети, саопштила је ПР служба Министарства за летовалишта и туризам Републике.
У склопу акције „Путевима Катарине II“ у музејима на Криму организоване су изложбе, концерти, предавања.
Председник кримског парламента Владимир Константинов изјавио је да је Манифест Катарине II за векове одредио даљу судбину не само Крима, него и целе Новорусије.
Слика немачког уметника Јохана Георга Плацера Царица амазонки Фалестрис у лагеру Александра Великог - Sputnik Србија, 1920, 10.07.2021
„Амазонска чета“ за Катарину Велику: Како је формиран женски батаљон на Криму
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала