- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Медији: ЕУ спремна да забрани увоз жита из Украјине

© Sputnik / Александр Кряжев / Уђи у базу фотографијаЖетва пшенице
Жетва пшенице - Sputnik Србија, 1920, 19.04.2023
Пратите нас
Испоруке пољопривредних производа из Украјине у Европу могле би бити забрањене, објавио је „Пољски радио“, позивајући се на изворе у Бриселу.

„Европска комисија могла би да уведе забрану на увоз пшенице, кукуруза, сунцокрета и уљане репице“, наводи се у саопштењу.

Ово питање ће данас бити размотрено на састанку вицепремијера ЕК Валдиса Домбровскиса са представницима Пољске, Мађарске, Словачке, Бугарске, Румуније и Украјине.
Преговорима би такође требало да присуствује европски комесар за пољопривреду Јануш Војцеховски.
Портпаролка ЕК саопштила је на брифингу у Бриселу да је шефица ЕК Урсула фон дер Лајен припремила предлоге за регулисање ситуације. У складу са тим, Брисел би могао да повећа помоћ најугроженијим фармерима из земаља Европске уније.
Прошле суботе су Пољска и Мађарска због протеста локалних фармера обуставиле увоз украјинских пољопривредних производа. Такву одлуку су затим донеле и Словачка и Бугарска.
Европска унија је у јуну 2022. године на годину дана обуставила наплату такси на сву робу која долази из Украјине како би помогла Кијеву да повећа обим извоза. Поред тога, ЕК је од марта 2022. године отворила такозване зелене коридоре – копнене и речне маршруте за извоз украјинског жита. Према претпоставкама, ове испоруке је требало да стигну на светско тржиште и омогуће Кијеву додатну зараду.
Заправо, због логистичких проблема, главни део пољопривредних производа остајао је у суседним земљама око Украјине, чланицама ЕУ, што је већ у јесен прошле године довело до кризе хиперпроизводње. Брисел током шест месеци није могао да понуди никакве мере за решавање ситуације.
Пшеница - Sputnik Србија, 1920, 17.04.2023
СВЕТ
Вашингтон заврће руке: Украјинско жито – ново велико семе раздора у Европској унији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала