- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Посланици из Српске напустили седницу Представничког дома Парламента БиХ

© Sputnik / Дејан СимићЗастава РС
Застава РС - Sputnik Србија, 1920, 19.04.2023
Пратите нас
Посланици странака из Републике Српске напустили су данашњу седницу Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ нако што бошњачке странке и два члана Председништва БиХ, Денис Бећировић и Жељко Комшић, потписали заједничку изјаву која се тиче имовине Српске.
Они су седницу напустили и због понашања председавајућег Представничком дома Дениса Звиздића на седници.
Председавајућа Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Сања Вулић рекла је за РТРС да је Звиздић током дискусије прекидао посланика СНСД-а Милорада Којића, док је другим посланицима дозвољавао да му добацују и да га прекидају.
Клуб СНСД-а најавио је да ће због ових дешавања затражити став Етичког одбора.
Бећировић, Комшић и лидери бошњачких странака потписали су данас заједничку изјаву која се тиче имовине.
У потписаној изјави странке позивају Тужилаштво БиХ и остале надлежне органе да, како наводе, морају да процесуирају одговорне који најављују да ће наставити књижење те имовине на Републику Српску.
Делегат српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић истакао је да је питање имовине у БиХ решено Уставом БиХ, односно Анексом четири Дејтонског споразума и то не може променити ни Уставни суд БиХ, а посебно не потписи лидера некаквих бошњачких политичких странака.
"Уколико неко жели да мења Устав БиХ, па и питање саме имовине која припада Републици Српској и Федерацији БиХ, онда је сам Устав јасно предвидио и како се Устав мења, а то сигурно није тако што Уставни суд већином са странцима и Бошњацима донесе противуставну одлуку нити се то ради на начин да се уједине све бошњачке политичке странке", рекао је Ковачевић у изјави за Срну.
Подсетимо, Народна скупштина РС је недавно усвојила закон према коме је непокретна имовина у овом БиХ ентитету власништво РС, али је тај закон Уставни суд БиХ ставио ван снаге.
Решавање питање државне имовине у БиХ је кључни услов да би се окончао мандат ОХР-а у БиХ, као и један од приоритета из Мишљења Европске комисије о напретку БиХ ка ЕУ.
Некадашњи високи представник Педи Ешдаун је још 2005. године наметнуо Закон о привременој забрани располагања државном имовином, све док парламент БХ не усвоји закон којим би било решено то питање.
Жељка Цвијановић - Sputnik Србија, 1920, 19.04.2023
РЕГИОН
Ниједно слово Устава и Дејтона не предвиђа постојање тзв. "државне имовине"
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала