- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Сукобљене снаге у Судану објавиле примирје на 24 часа

© AP Photo / Marwan AliПуста улица у суданском Хартуму
Пуста улица у суданском Хартуму - Sputnik Србија, 1920, 19.04.2023
Пратите нас
Суданске оружане снаге су, након Снага за брзо реаговање, објавиле прекид ватре на 24 сата, који је ступио на снагу у 18 часова по локалном времену.
„Оружане снаге објављују да пристају на примирје на период од 24 сата, почевши од 18 часова вечерас“, наводи се у саопштењу Оружаних снага Судана.
Такође се наводи да је примирје прихваћено у хуманитарне сврхе, под условом да га се придржавају и Снаге за брзо реаговање.
Раније су Снаге за брзо реаговање објавиле примирје на 24 часа.
У Судану се од 15. априла воде борбе између Снага за специјалне намене под командом Мухамеда Дагла и регуларне војске. Сукоби су, према подацима УН, већ однели 185 живота, док је повређено 1,8 хиљада људи. Супротстављене снаге размењују противречне изјаве о војним успесима и контроли над објектима, покренувши велики информациони рат у медијима и на друштвеним мрежама.
У суботу су у Судану избиле борбе између снага за брзо реаговање и регуларне војске. Суданске снаге за брзо реаговање саопштиле су да су преузеле контролу над Палатом Републике (председничком палатом) у Картуму, међународним аеродромом у престоници и ваздушном базом у граду Мерое на северу земље. Снаге за брзо реаговање оптужиле су регуларну војску за напад на њихову базу у престоници „употребом свих врста наоружања“.
Дим изнад стамбених зграда у суданском Хартуму током сукоба регуларне војске и снага за брзо реаговање - Sputnik Србија, 1920, 16.04.2023
СВЕТ
Суданска војска и снаге за брзо реаговање пристале на хуманитарни коридор
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала