- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Звезда филма „Изазов“ открила који јој је највећи страх с којим се суочила у космосу

© Sputnik / Екатерина ЧесноковаРуска глумица Јулија Пересиљд
Руска глумица Јулија Пересиљд - Sputnik Србија, 1920, 20.04.2023
Пратите нас
Осећај који човек има током слетања космичког брода је као да пада с другог спрата, и то на леђа, прича звезда „Изазова“ Јулија Пересиљд, која се ради снимања овог руског филма уписала у историју као прва глумица која је боравила у космосу. Најстрашније искуство у вези с летом било јој је, ипак, писање опроштајних писама кћеркама.
Глумица је пред полетање саставила тестамент, а својим кћеркама Ањи и Маши је написала писма:
„То је, заправо, било страшно. Мој највећи страх није био да седим у ракети, него да пишем опроштајна писма деци и да потписујем тестамент код нотара. У том тренутку схваташ да је реч о правом страху, јер је то твој избор“.
Њен историјски боравак у орбити догодио се у октобру 2021. године. На Међународној космичкој станици боравила је 12 дана, заједно с редитељем Климом Шипенком, а филм је 19. априла премијерно видела и београдска публика. Поред Јулије Пересиљд у филму игра и српски глумац Милош Биковић.
© Фото : ПромоФилм "Изазов", Милош Биковић у главној мушкој улози
Филм Изазов, Милош Биковић у главној мушкој улози  - Sputnik Србија, 1920, 20.04.2023
Филм "Изазов", Милош Биковић у главној мушкој улози
Због снимања у космосу филм је привукао велику пажњу јавности много пре премијере, а Јулијине кћерке биле су узбуђене због тога што ће њихова мама учествовати у таквој мисији.
Девојчице су изјавиле да су спремне да, када порасту, понове њену авантуру, али је сама Јулија медијима рекла да уопште није одушевљена том идејом и да им је забранила да мисле о томе, макар док је она за њих одговорна.
„Већ смо код куће имали такве разговоре. Само преко мене мртве!“, категорична је Јулија Пересиљд.
Јулија Пересиљд игра улогу докторке Евгеније Бељајеве, чији је задатак да хитно оперише космонаута Олега Богданова (Олег Новицки), који је озбиљно повређен током ремонта сателита. Главни проблем је у томе што операција мора да се изведе на Међународној космичкој станици.
© Фото : ПромоФилм "Изазов", Милош Биковић у главној мушкој улози
Филм Изазов, Милош Биковић у главној мушкој улози  - Sputnik Србија, 1920, 20.04.2023
Филм "Изазов", Милош Биковић у главној мушкој улози
Глумица је испричала како је, ради припреме за снимање, морала да ишчита хрпу уџбеника, међу којима су „Конструкција и распоред транспортног брода Сојуз“, „Балистика“, „Систем одржавања живота“, а за то је имала само једну недељу, када је уследио и први тест.
„Половина времена је отишла на савладавање теорије. Ишли смо експрес методом Центра за припрему космонаута. Било је потребно све то брзо научити“, прича глумица.
Обука је настављена на космодрому „Бајконур“, где је Јулија Пересиљд проучавала документацију брода, а потом су почели тренинзи преживљавања и лета у бестежинском стању. Уследили су и тренинзи на самом броду.
„Без обзира на то што је у мојој биографији седамдесетак филмова, никада нисам играла лекара. Веома сам срећна што сам успела и то да учиним“, каже глумица.
Она додаје да није прочитала много књига о торакалној хирургији, али је уз вођство редитеља, који је, како наводи, перфекциониста, успела да остави утисак сјајно изведене операције у космосу.
„Клим и ја смо присуствовали торакално-хируршкој операцији. Имали смо невероватног консултанта – Олега Кујбиду, торакалног хирурга и војног лекара, чију сам књигу такође прочитала. Он нам је помагао. Веома сам му захвална због тога што се не стидим ниједне своје речи, ниједног свог погледа, ниједног покрета руке, јер смо желели да све урадимо тако да буде уверљиво“, каже Јулија Пересиљд и додаје да машта о томе да њене кћерке студирају медицину.
Глумица каже да је осећај када се космички брод приземљује као да човек пада с другог спрата леђима на земљу.
„Неколико пута су ми о томе говорили, плашили ме. Али на крају смо се приземљили тако да нисам ни схватила шта се догађа. Имали смо много среће с тим како је Олег Новицки слетео, јер су нам причали много страшних прича о томе какав је осећај током слетања. Све време сам слушала бодри глас нашег команданта. Слетање је било дивно“, наводи глумица.
Глумица је своја искуства из космоса записала и у књизи, а њен наслов је реченица коју је изговорио Олег Новицки: „Ово је космос, мала“. Писала је годину дана и потрудила се да њен стил буде једноставан, као да ју је писала девојчица. Сада чека сагласност „Роскосмоса“ да је објави.
Према њеним речима, на Међународној свемирској станици борави веома мало руских жена. Јулија Пересиљд била је пета, а Ана Кикина, која је недавно одлетела – шеста. Због тога, како наводи, нема много видео-записа на основу којих би се могла стећи нека практична знања корисна за жене у космосу, попут савета о томе како одржавати фризуру у бестежинском стању.
„Америчких и европских жена астронаута је прилично много. Гледала сам и обратила пажњу на то када се женама помало увије коса, она одлично стоји у бестежинском стању, због тога сам имала са собом много гумица за косу. И сваке вечери после прања косе завијала сам је у те гумице. Због тога сам имала тако дивну фризуру, иначе би она била као балон“, прича глумица.
© Пресс-служба Роскосмоса / РКК «Энергия» / Уђи у базу фотографијаЕкипа филма "Изазов" на Међународној свемирској станици
Екипа филма Изазов на Међународној свемирској станици - Sputnik Србија, 1920, 20.04.2023
Екипа филма "Изазов" на Међународној свемирској станици
Редитељ се, како прича глумица, прибојавао да ће јој лице отећи и да неће добро изгледати у условима бестежинског стања.
„Хвала нашем лекару Вадиму Шевченку за то што постоје наруквице које се стављају на ноге како би оток спао. Носили смо и специјалне фластере. О лепоти смо много мислили, али Клим ме је, пре свега, снимао на такав начин да све добро изгледа. И нисам била тако лепа ни у једном филму до сада“, наводи глумица.
Милош Биковић - Sputnik Србија, 1920, 19.04.2023
КУЛТУРА
Биковић за Спутњик о руском „Изазову": Можда би следећи корак био снимање на Месецу /видео, фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала