- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Москва: Трка у наоружању, укључујући ракете, постала неконтролисана

© Sputnik / Екатерина Чеснокова / Уђи у базу фотографијаЗграда Министарства спољних послова Русије
Зграда Министарства спољних послова Русије  - Sputnik Србија, 1920, 21.04.2023
Пратите нас
Трка у наоружању, па и у ракетној сфери, постала је неконтролисана, рекао је званичник руског Министарства спољних послова Григориј Машков. Он је додао и да Русија може да ревидира свој став по питању неразмештања ракета средњег и великог домета на својим западним границама.

„Сведоци смо трке у ракетном наоружању са тешко предвидивим последицама. У унапређење ракетних технологија улажу се десетине милијарди долара. Тај процес постаје неконтролисан“, рекао је дипломата, председавајући Режима контроле ракетних технологија у периоду 2021-2022. године.

Према његовим речима, на стратешком плану долази до постепене прерасподеле баланса потенцијала интерконтиненталних балистичких ракета.

„Великом брзином се модернизује стратешко офанзивно наоружање. Своје ракетне потенцијале активно повећава Кина. У клуб оних који поседују интерконтиненталне ракете однедавно је упала и Северна Кореја. На прагу су и Израел, Индија, Пакистан – они не одустају од идеје да направе ракете домета преко 5.500 километара“, рекао је он у интервјуу за „Међународни живот“.

Дипломата је рекао и да Америка и њени савезници повећавају количину ракетног наоружања како би остварили премоћ над Кином и Русијом.
Што се Русије тиче, очигледно је да је потребно јачати тактички ракетни потенцијал и на време правити залихе ракетног наоружања за ефикасан одговор на било које изазове, укључујући Калињинград, додао је он.
Како је нагласио, у постојећим условима више пажње треба посветити ракетама средњег и великог домета које почињу да имају стратешку димензију.
После краха Споразума о нуклеарним ракетама средњег домета сва су ограничења пала.
„Поставља је сасвим логично питање колико смо ми, за 30 година учешћа у споразуму, заостали за другима који поседују овакво наоружање и шта је прво потребно урадити да би се отклонио тај квалитативни дисбаланс“, навео је он.

„Очигледно је да је потребно да Русија повећа тактички ракетни потенцијал, јачањем његове ефикасности у примени и благовременим стварањем залиха ракетног наоружања за ефикасан одговор на сваки изазов за националну безбедност, укључујући Калињинград, где су земље НАТО намериле да руску територији ставе на нишан амерички вишецевних бацача ракета“, истакао је Машков.

Он упозорава да је после истека Споразума СТАРТ 2026. године могуће да се појави вакуум у области стратешке стабилности и да треба бити спреман на свакакве сценарије.
Будност треба да одржимо на источним границама, додао је дипломата јер се тамо не може искључити такав развој ситуације који би могао да води ка конфронтацијама и увлачењу Русије у праве сукобе и против њене воље.
Због тога ту треба имати изузетан арсенал ракета средњег домета, нагласио је он.
Према његовим речима, територије на Далеком истоку Русије могу да буду угрожене ако ситуација на Корејском полуострву измакне контроли.
Припадник руске војске гађа украјинске положаје у Харковској области из противтенковског ракетног система Корнет - Sputnik Србија, 1920, 15.04.2023
РУСИЈА
Русија има лек против западних тенкова – ефикасни ракетни системи и специјалне групе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала