Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Све је срачунато: Покушај насилне интеграције четири општине у систем Приштине

© Sputnik / Дејан СимићЖандармерија на мосту у Косовској Митровици
Жандармерија на мосту у Косовској Митровици - Sputnik Србија, 1920, 21.04.2023
Пратите нас
Чињеница да ОЕБС неће пратити локалне изборе на северу Косова показује да та организација унапред прихвата резултате, какви год да буду. Тиме се ствара и клима да север Косова може да се принудно интегрише у политички систем Приштине а све у функцији потврде косовске квазидржавности, мишљења је дипломата Зоран Миливојевић.
Мисија ОЕБС на Косову и Метохији неће имати посматраче на ванредним локалним изборима у четири општине на северу Косову заказаним за 23. април, које је расписала Приштина, упркос чињеници да Срби са КиМ не желе да на њима учествују док се не формира Заједница српских општина.

ОЕБС већ дао свој суд

Дипломата и спољнополитички коментатор Зоран Миливојевић за Спутњик каже да се чини да је све што се тренутно дешава срачунато само с једним циљем - да Србија призна Косово.
„Интересантно је и индикативно да ОЕБС каже да неће да прати те изборе, а иначе је по правилу заинтересован за такву врсту избора, поготову на терену где ова организација има посебну функцију. Јер КиМ је ентитет под протекторатом Уједињених нација где је мир и владавина неких институција у првом плану. А ОЕБС је један од позваних и за то чији је главни задатак да се брине о свему што би ишло ка миру и неком политичком решењу. Сад се изјашњавају да неће да прате ове изборе, другим речима речено, изгледа да је ствар већ одлучена, да резултат какав год буде они ће га прихватити и да је ствар мање-више завршена,“ оцењује Миливојевић.
Он констатује да се тако прави амбијент свршеног чина који се као такав мора прихватити.

Принудна интеграција севера

Друго, како каже Миливојевић, очито сматрају да тим изборима могу да промене фактичко стање на терену.
"Ствара се клима у којој су на челу четири општине са северу КиМ људи везани за привремену власт у Приштини и под контролом те власти да би се са те позиције завршавали разни послови – легализација узурпације српске имовине, успостава полицијских станица... Дакле, једна принудна интеграција севера КиМ и у политички и у сваки други систем Приштине,“ објашњава саговорник Спутњика могућу позадину ових избора.
Миливојевић оцењује да је ово начин или покушај да се обезбеди пун суверенитет Приштине на северу Косова и Метохије, у функцији потврде косовске такозване државности.
„А онда иде стављање по страни рецимо, питања Заједнице српских општина (ЗСО), или ЗСО у једном новом политичком амбијенту и наметањем решења са том таквом Заједницом онако како то Приштина мисли уз асистенцију и западних центра моћи, рекао бих, на челу са Вашингтоном. Сад нема више никакве сумње да је то усаглашена и координирана прича са истим циљем и да је главни смисао свега да се Србија сломи и да се наметне решење са признањем независности Косова,“ истиче Миливојевић.

Срамота Европе и света

Наш саговорник се осврнуо и на речи српског председника на ову тему, који је реко да су „најављени изборима на северу Косова и Метохије срамота Европе и света“.
„Ако се ови избори заиста одрже и признају, уколико се нешто не деси данас или сутра, онда и јесу срамота. Али има и интересантних неких помало и опречних ставова, као што је оцена коју је изрекао амерички амбасадор у Београду Кристофер Хил - да већи број држава као и Америка, није за то да се избори одреже,“ примећује Миливојевић, који признаје да не зна шта би то могло да значи, напомињући да Хил добро разуме шта значи кад Београд каже да неће признати те изборе.
„Међутим, ако ипак све остане како јесте и покуша се наметање решења треба да се зна и следеће: Србија неће одустати од својих ставова, државних и националних интереса и својих стратешких циљева нити од ЗСО. Према томе, у сваком дијалогу Приштине и Београда, укључујући рунду најављену за 2. мај, Србија ће имати чврст став. Такође треба рачунати и да Србија, као ни Срби на КиМ неће прихватити резултате ових избора, никаква нови исход и никакво ново фактичко стање. И Београд и Срби на КиМ ће бити уздржани и неће дозволити да буду испровоцирани на било који начин да би неко могао да их компромитује, или да се створе безбедносно неповољни услови, који би били повод за неку могућу интервенцију на штету српског народа и његовог интереса,“ истиче Миливојевић.
Он закључује да у ово треба бити сигуран, као и у поруке које је српски председник изнео везано за ове изборе које се морају озбиљно схватити, а то је да је овога пута Србија одлучна да нема одступања.
Приштина, заставе тзв. Косова и САД - Sputnik Србија, 1920, 20.04.2023
СРБИЈА
Америчко лицемерје: Уместо казне, подршка Приштини за нелегалне изборе на северу
Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 21.04.2023
СРБИЈА
Вучић: Ујединили су српски народ на северу КиМ
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала