- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Руски војници поред минобацача калибра 82мм током специјалне војне операције у Украјини - Sputnik Србија

УЖИВО Губернатор Курске области: Оборен је непријатељски дрон

Пратите нас
У току је 422. дан руске специјалне војне операције у Украјини. И даље жестоке борбе за Артјомовск и код Авдејевке. Такође, украјинске снаге претрпеле су и велике губитке у правцу Доњецка, али и Купјанска и Красног Лимана. Председници Француске и Америке поручили – Кина треба да помогне у окончању украјинског сукоба.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:26 21.04.2023
Украјина је планирала напад на руске војне објекте у Сирији, пише "Вашингтон пост" на основу процурелих тајних докумената Пентагона.
На мети је требало да буду руске снаге, војни објекти, руска нафтна инфраструктура.
Наводно војна обавештајна служба Украјине правила је планове за нападе уз помоћ Курда али је украјински председник Владимир Зеленски наредио у децембру да се обустави планирање.
У документу се тврди да је Турска наводно знала за планове али да су турски званичници настојали да избегну узвратни удар и да су предлагали Кијеву да организује нападе из курдских области а не из оних на северу и северо-западу које су под контролом других група а неке од њих уживају и подршку Анкаре.
22:04 21.04.2023
Летонија ће предати Украјини све своје преостале ПВО системе „стингер“, изјавила је летонска министарка одбране Инара Мурниеце.
Она је на састанку Контакт групе за Украјину у америчкој бази Рамштајн у Немачкој изјавила да Летонија такође наставља амбициозан програм обуке украјинских војника у тој земљи.
21:41 21.04.2023
Украјина се спремала да почне офанзиву у априлу али је напад одложен на неодређено време због недостатка оружја, пише "Форин полиси" позивајући се на украјинску посланицу Александру Устинову.
Такође се наводи да су САД испоручиле Украјини много мање оружја него што је тражио главнокомандујући украјинских снага Валериј Залужни.
20:40 21.04.2023
Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг изјавио је да Украјина може да изведе успешну контраофанзиву када за то буде погодан момент.
„Чврсто сам уверен да када Украјина процени моменат који буде подесан за контраофанзиву за ослобађање великог броја територија, може изађи као победник из ње“, рекао је он у интервјуу издању „Велт“ након седнице Контакт групе за Украјину у америчкој бази Рамштајн у Немачкој.
Он је истакао да НАТО зна да је Кијев способан да оствари успех на фронту и као један од разлога за то навео је војну подршку Запада која је „невероватна“ по својим размерама.
19:56 21.04.2023
Губернатор Курске области Роман Старовојт рекао је да је непријатељски дрон оборен у тој области.
19:32 21.04.2023
Украјинска војска покушала је да у малим групама крене у офанзиву у четири правца, али руске снаге су осујетиле те покушаје, рекао је лидер ДНР Денис Пушилин.
17:41 21.04.2023
Узбуна за ваздушну опасност проглашена је на целој територији Украјине.
17:40 21.04.2023
Обуку у Великој Британији прошло је 14.000 украјинских војника. Они су се вратили у земљу како би учестовали у борбеним дејствима, саопштило је британско Министарство одбране.
16:44 21.04.2023
Запад је испоручио Кијеву преко 230 тенкова и 1.500 других оклопних возила као наоружање за девет нових оклопних бригада, изјавио је шеф Пентагона Лојд Остин.
16:28 21.04.2023
Холандски војници су последњих недеља тајно обучавали украјинске војнике за примену ПВО система „патриот“, пише холандски „Телеграф“ позивајући се на команданта Оружаних снага Оноа Ајхелсхајма.
Обука је већ завршена, наводи се у чланку уз напомену да је она одржана у провинцији Лимбург где се налази коамнда ПВО холандске војске.
Курс је био интензиван и трајао је десет дана од 12-15 сати сваки дан.
О обуци ништа није било објављено из безбедносних разлога.
Подсетимо, крајем јануара Холандија је саопштила да намерава да испоручи Кијеву два система „патриот“. Крајем априла украјинско Министарство одбране је објавило да су системи већ стигли.
Поред тога, Холандија и Данска ће током 2024. године испоручити Кијеву 14 тенкова „леопард“.
15:50 21.04.2023
Украјина, Немачка и Пољска су потписале писмо о намери да се у на територији Пољске отвори центар за ремонт и одржавање тенкова „леопард 2“ које користе украјинске снаге, написао је на Твитеру украјински министар одбране Алексеј Резњиков.
То је потврдио и немачки министар одбране Борис Писторијус који је за "Велт" рекао да би центар могао да почне да ради крајем маја.
Подсетимо, раније је пољски премијер Матеуш Моравјецки изјавио да та држава планира да на својој територији отвори европски центар за одржавање америчких тенкова „абрамс“ и производњу муниције са осиромашеним уранијумом за њих.
15:24 21.04.2023
Немачка компанија „Рајнметал“ гради у Румунији центар за ремонт и одржавање оружја које се користи у Украјини, објавио је портал „Порталсм“.
„Немачки произвођач оружја ‘Рајнметал’ гради у месту Сату-Маре војни центар за техничко одржавање оружја које се користи у Украјини. Радови на изградњи су интензивни“, наводи сајт.
Хаб се налази недалеко од украјинске границе и служиће за ремонт самоходних хаубица, тенкова „леопард 2“ и „челинџер“, борбених возила „мардер“, оклопних транспортера „фукс“ и војних камиона.
Немачка компанија је прошле године подигла исти такав центар у Литванији за подршку возилима НАТО у балтичким државама.
15:15 21.04.2023
Више од 16.000 украјинских војника прошло је војну обуку у оквиру помоћи ЕУ Украјини, а Кијев је добио од Уније муницију и ракете у вредности од преко 600 мииона евра, изјавио је европски комесар за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ.
Он је ове податке изнео на састанку Контакт групе за Украјину који се одржава данас у америчкој ваздушној бази Рамштајн под руководством америчког министра одбране Лојда Остина и начелника здружених Генералштабова америчке војске, генерала Марка Милија.
15:06 21.04.2023
13:43 21.04.2023
Брифинг Министарства одбране Русије:
Руске снаге су у правцу Доњецка за протекла 24 часа ликвидирале до 310 украјинских војника, четири оклопна возила, вишецевни ракетни бацач „град“, хаубице „мста-Б“ и „гвоздика“.
Јуришни одреди руске војске настављају борбе у западном делу Артјомовска. Ваздушно-десантне снаге сузбијају покушаје противника да изведе контранапад на боковима и пружају подршку јуришним одредима за заузимање града.
Руска војска је нанела пораз украјинским јединицама у подручју насељених места Красно, Часов Јар и Предтечино у ДНР. У подручју места Константиновка у ДНР уништено је складиште горива за украјинску војну технику.
У правцу Купјанска спречено је деловање четири диверзантске групе. Ликвидирано је преко 60 украјинских војника, а такође је уништено складиште муниције противника, хаубице Д-20 и „акација“. У правцу Красног Лимана за дан је ликвидирано преко 55 украјинских војника. Уништене су и хаубице Д-20 и „гвоздика“.
У правцу Јужно-Доњецк и Запорошком правцу украјинске снаге су изгубиле до 90 украјинских војника, а уништена су и два складишта муниције и хаубица „мста-Б“.
У нападима руске авијације и артиљерије у правцу Херсона ликвидирано је до 10 украјинских војника и два војна возила.
Руски системи ПВО пресрели су три пројектила испаљена из вишецевних ракетних бацача „хајмарс“. У ДНР, Запорошкој и Херсонској области уништена су три украјинска дрона.
13:23 21.04.2023
Москва  - Sputnik Србија, 1920, 21.04.2023
РУСИЈА
Кремљ о уласку Украјине у НАТО: Алијанса је агресивни блок који насрће на безбедност Русије
13:22 21.04.2023
Украјина признала – руска војска напредује у Артјомовску
Руске снаге настављају са нападима на Артјомовск и успевају да напредују у том правцу, изјавила је заменица министра одбране Украјине Ана Маљар.
Како је рекла, тамо се воде веома тешке битке, а украијнске снаге настоје не само да се одбране, већ и да изведу поједине јуришне акције.
Она је ситуацију у Артјомовску оценила као „напету“, али и „под контролом“.
10:31 21.04.2023
10:29 21.04.2023
НАТО разматра испоруку авиона Украјини
Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг изјавио је да савезници из Алијансе разговарају о испоруци различитих типова авиона Украјини, те да ће о томе бити говора на данашњем састанку Контакт групе за Украјину у америчкој бази „Рамштајн“ у Немачкој.
„Што се тиче авиона, савезници су их испоручили. Пољска је обезбедила МиГ-29. Тренутно се преговара о испоруци других типова авиона Украјини“, рекао је Столтенберг.
Он је додао да су све државе НАТО сагласне са тим да Украјина треба да постане чланица Алијансе.
08:13 21.04.2023
„Упозорили смо вас...“
Администрација САД је упозоравала власти Кијева да украјинска војска неће имати довољно снаге да задржи Артјомовск због чега је и саветовала да се град препусти руским снагама, пише лист „Вашингтон пост“.
Лист наводи да су те информације наводе у тајним документима из Пентагона који су недавно обелодањени на друштвеним мрежама.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала