- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Немају довољно оружја и људства: Украјинска офанзива би била осуђена на пропаст

© УПСИ МО РФУкрајинска војска
Украјинска војска - Sputnik Србија, 1920, 22.04.2023
Пратите нас
Украјина нема довољно наоружања и војника да би покренула офанзиву. Ова земља, како објашњавају за Спутњик руски војни експерти, нема пре свега довољно авијације, система противваздушне одбране, тенкова, оклопних транспортера...
Оружане снаге Русије ипак не седе скрштених руку - руски војници су спремни на сваки обрт догађаја и у случају да до украјинске офанзиве и дође ова акција ће, истичу експерти, бити осуђена на пропаст.
У последње време украјински и западни медији, као и политичари, активно говоре о могућој офанзиви украјинских снага. Како пише „Њузвик“, позивајући се на тајна документа која су процурила на интернет, САД и њени савезници припремају Украјину да покрене офанзиву ни мање ни више него 30.априла, на годишњицу смрти Адолфа Хитлера.
Међутим, према речима заменице министра одбране Украјине Ане Маљар, украјинска војска је већ покренула офанзиву и погрешно је уопште да се чека на објављивање конкретног датума. Према њеном мишљењу, под офанзивом се подразумева низ различитих мера које сада спроводе Оружане снаге Украјине. Овде се ради о обуци људи, резерви, формирању планова са различитим сценаријима војних операција.
Руски војни експерт Михаил Тимошенко сматра да акције које украјинска војска сада изводи нису ни налик било каквој офанзиви.
„Ово све личи на покушај испипавања наше одбране, односно у каквом је она стању. Украјинци се труде да пронађу слабе тачке да би могли да крену у напад. Офанзиви обично претходе артиљеријски и ваздушни удари. Међутим, украјинске Оружане снаге немају много авијације, као и артиљерије“, објашњава саговорник Спутњика.

Американци гурају Украјину да покрене офанзиву

Према речима руског војног експерта Виктора Литовкина, Сједињене Америчке Државе су те које упорно гурају Украјину да покрене офанзиву.
„Из разлога што Сједињене Америчке Државе и земље-чланице НАТО морају да покажу својим пореским обвезницима и народу да се Украјина бори и наводно побеђује. Поред тога, огромна количина новца коју САД и НАТО троше да би помогли Кијеву током сукоба мора некако бити оправдана. И ову земљу ће свакако наставити да гурају да покрене офанзиву упркос чињеници да то може да доведе до уништења украјинске војске“, каже наш саговорник.
Што се тиче западних и украјинских медија, као и политичара који активно говоре о могућој офанзиви оружаних снага Украјине, све је ово, како каже Литовкин, само покушај вршења притиска и застрашивања Русије.
„Ово је информациони и психолошки рат који се води против наше земље. И није случајно што о датумима могуће офанзиве говоре јавно у медијима. Што се тиче могућег извођења те офанзиве баш на дан смрти Адолфа Хитлера, то говори о томе да су они практично наследници нациста. Међутим, свесни су да тиме нашу војску не могу да уплаше. Али овим желе да у народу пробуде страх...Да народ почне да паничи, да не верује својим војницима, генералима...“, констатује наш саговорник.

Кијев нема довољно војника и оружја

Литовкин верује да Украјина вероватно неће ни покренути било какву офанзиву. „Ова земља нема довољно војника и оружја. Они немају потребно наоружање, пре свега авијацију...А да не говорим о тенковима и оклопним транспортерима коју су прилично стари... Сматрам да неће доћи до ове офанзиве“, каже експертк.
Војни експерт Алексеј Леонков посебно указује да Украјина нема довољно ни система противваздушне одбране.
„Покретање офанзиве без ваздушног покривања је чисто самоубиство. Пола оружане формације највероватније ће бити уништено буквално у првим данима офанзиве. Осим тога, авијација Украјине је на измаку. Ова земља сада користи авијацију коју су САД и њени партнери прикупљали широм света. Такође, на измаку су и противваздушне вођене ракете. Наша земља их је уништавала током специјалне војне операције“, прецизира саговорник Спутњика.

Могућа офанзива Украјине осуђена на пропаст

На питање да ли ипак постоји могућност да Украјина покрене офанзиву, Леонков каже да се ова могућност ипак не искључује. Од праваца могуће офанзиве Оружаних снага Украјине, овај стручњак је издвојио северни и јужни. Леонков сматра да на северу непријатељ може да покуша да удари на положаје Оружаних снага РФ у близини насеља Кременаја, Сватово, Купјанск. Међутим, најамбициознији задатак за Оружане снаге Украјине је заузимање нуклеарке Запорожје и приступ Криму, тако што би пресекли копнени коридор који повезује полуострво са остатком Русије, сматра Леонков.
Виктор Литовкин каже да руски генерали не седе скрштених руку. Они пажљиво прате ситуацију у Украјини.
„Они врше извиђање и пажљиво се спремају да одбију могућу офанзиву. Није случајно што је председник Русије Владимир Путин посетио Херсонску област и Луганску Народну Републику. Наша војска је спремна на сваки обрт догађаја. И ако дође до офанзиве од стране Оружаних снага Украјине, она ће бити осуђена на пропаст“, поручује Литовкин.
Руско наоружање на сајму Идекс у Абу Дабију - Sputnik Србија, 1920, 17.04.2023
РУСИЈА
Црна берза: Где све завршава оружје које Запад испоручује Украјини
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала