- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Расколници упали у православну цркву код Кијева

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаВерници УПЦ МП
Верници УПЦ МП - Sputnik Србија, 1920, 22.04.2023
Пратите нас
Расколници из „Православне цркве Украјине“ заузели су цркву Покрова Пресвете Богородице канонске УПЦ у селу Требухов у Кијевској области, саопштено је на сајту Информативно-просветног одељења УПЦ.
„Лица обучена у војне униформе помогла су активистима 'Православне цркве Украјине' да изврше упад у цркву“, наводи се у саопштењу.
Парохијани су покушали са спрече расколнике да уђу у цркву, док полиција није реаговала.
„Агресивне присталице ПЦУ заједно са лицима у војним униформама покушавају да заузму и кућу свештеника у којој се налазе малолетна деца“, наводи се на сајту.
Раније је портал Савез православних новинара објавио снимке на којима се виде људи у војним униформама са ознакама Оружаних снага Украјине који су заградили улаз у цркву. Окупљени верници покушавају да их спрече да уђу у цркву, док полиција не реагује
Прогон канонске Украјинске православне цркве почео је 2019. године када је тадашњи украјински председник Петар Порошенко добио томос о аутокефалности од цариградског патријарха Вартоломеја за стварање расколничке „Православне цркве Украјине“.
Позивајући се на везе канонске УПЦ са Русијом украјинске власти су у различитим деловима земље донеле одлуку забрани рада, а парламент је разматрао нацрт закона о фактичкој забрани у Украјини.
Служба безбедности Украјине почела је да покреће кривичне поступке против свештенства, против неких су уведене санкције, спроводиле су се контраобавештајне активности, односно претреси код епископа и свештеника, у храмовима и манастирима а све с циљем да се пронађу докази „антиукрајинске делатности“.
Почајевска лавра - Sputnik Србија, 1920, 13.04.2023
РУСИЈА
Бивши украјински премијер: Власти од 2014. године отеле од канонске УПЦ више од 600 храмова
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала