- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Капитен шокирао одлуком о пензији: „Не постоје речи да опишу колико нам значи“

© AFP 2023 / INA FASSBENDERЈонас Хектор, Келн
Јонас Хектор, Келн - Sputnik Србија, 1920, 23.04.2023
Пратите нас
У ова модерна времена све је теже пронаћи фудбалера који је посветио читаву каријеру једном клубу. Један од таквих ретких примера, капитен Келна Јонас Хектор (32), одлучио је изненада да окачи копачке о клин на крају ове сезоне.
Суботња победа Келна на гостовању у Хофенхајму од 3:1 измамила је осмехе навијача чувених „Јарчева“, али је расположење покварила информација да је клупска легенда и некадашњи репрезентативац Немачке, напрасно, одлучио да заврши каријеру.
„После моје породице, важно је да информишем екипу, тренера и стручни штаб о одлуци коју сам донео. Не желим више ништа да говорим, само да истакнем да сам невероватно захвалан на свему што сам постигао. Преостаје нам да уживамо у ових лепих пет недеља заједно“, поручио је Хектор.
Вишегодишњи капитен Келна, стигао је у клуб 2010. године после периода у аматерском Ауерсмахеру, где је стасао као играч. Након две године у другом тиму „Јарчева“, 2012. је пребачен међу сениоре и од тада је пуних 11 година био неизоставни део првог тима.
Преузео је капитенску траку Келна 2016. и са клубом из домштада (град катедрала) прошао и добро и зло, укључујући испадање у другу лигу, поновну промоцију у Бундеслигу, па излазак у Европу. Заувек је освојио срца навијача одлуком да остане у клубу после испадања „Јарчева“ у Цвајту 2018. године.
У Немачкој су сви изненађени одлуком Хектора, који има уговор с клубом до јуна 2025. године. У Келну не знају шта је разлог за шокантан одлазак у пензију.

„Јонас нам је пре неколико недеља наговестио овај потез, а после освајања 35 бодова, одлучио је да саопшти саиграчима одлуку. Не бих да улазим у детаље, али сваки разлог због којег жели да заврши каријеру раније нам је тотално разумљив. Тим му је узвратио великим аплаузом, а клуб ће се одужити на крају сезоне. Не постоје речи којима се може описати колико Хектор значи Келну. Јонас је један од највећих који је носио овај дрес, био капитен и у добру и у злу“, рекао је директор Келна Кристијан Келер.

Хектор је у каријери забележио 221 наступ у Бундеслиги и 86 утакмица у Цвајти за Келн. Иронија је да је својевремено најбољи немачки леви бек играо у нижем рангу.
Чак 43 пута играо је за репрезентацију Немачке и био део тима који је освојио Куп конфедерација у Русији 2017. године. За „Панцере“ је наступао и на Европском првенству у Француској 2016. када је реализовао одлучујући пенал против Италије у четвртфиналу, а био је и учесник на Мундијалу у Русији 2018. године.
Реч легенда данас се можда и претерано користи у свакодневном говору, али нећете успети да нађете навијача Келна који са овом речју неће поистоветити Јонаса Хектора.
*Погледајте најновију епизоду Миљановог корнера
Немања Радоњић - Sputnik Србија, 1920, 23.04.2023
СПОРТ
Од сукоба до загрљаја – Хрват и Србин „закопали ратне секире“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала