- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Бањалука добила поклон за рођендан: Српски и руски пријатељ играју финале

© Фото : Dan Peled / TENNIS AUSTRALIAМатеј Сабанов и Душан Лајовић на АТП купу
Матеј Сабанов и Душан Лајовић на АТП купу - Sputnik Србија, 1920, 23.04.2023
Пратите нас
На дан када је Бањалука славила дан града, рођендан, добила је и два сјајна тениска меча између Андреја Рубљова и Алекса Молчана, однсоно Душана Лајовића и Миомира Кецмановића. Међутим, прави поклон стиже у недељу када ће Бањалучани гледати жељено српско-руско финале.
Оно што је Бањалука прижељкивала то се и догодило. Утеха после пораза Новака Ђоковића била им је чињеница да ће један српски тенисер ипак играти финале, а шлаг на торту била је победа Рубљова који је такође заказао битку за трофеј.
„Пре свега драго ми је што сам у још једном финалу, у другом сету сам почео да осећам да сам бољи. Хтео да завршим брже, почео сам да се нервирам, да паничим, да правим себи проблеме. Имали смо мало драме у другом сету, Новаков меч је добар показатељ. Знам да Душан понекад игра нереално и да са том игром може да победи сваког играча. Можда Новак није био на најбољем нивоу”, одговорио је Рубљов на питање Спутњика, а Лајовић је два сата касније потврдио његове речи јер је преокренуо против Миомира Кецмановића.
Био је то невероватан меч.Душан и Миомир испразнили су цео резервоар горива из себе.
Трудили су се да сваки поен буде атракција за себе, а у неким моментима ни сами нису веровали шта су урадили па су се само гледали преко мреже као да један другом говоре – „је л' ово могуће?“
Лајовић је преокренуо меч, али иза тог подвига крије се читав низ невероватних ситуација кроз које је прошао до финала. Меч са Филипом Крајиновићем играо је два дана и то по киши и хладноћи, да би потом у два сета успео да савлада Новака Ђокова, најбољег тенисера света.
После сјајног меча против Новака Душан је осетио упалу и физички се није осећао блиставо, али успео је да пронађе снагу и направи чудо у полуфиналу.

„Мислим да је припрема била другачија, осећао сам и умор после меча са Новаком. Пробао сам да се припремим ментално и емотивно да будем ту сваки поен јер сам знао да са упалама и тешким мечом од јуче неће бити најидеалнији тенис са моје стране. Неће бити квалитетни поени као јуче. Претпоставио сам да ће бити више неизнуђених грешака, али сам то са друге стране себи и рекао, то је спорт. Ментално сам био ту, у неким тренуцима је било тешко”, рекао је Лајовић после пласмана у финале.
Кључ Душановог буђења у Бањалуци после претходне не тако успешне сезоне лежи и у томе што је српски тенисер одлучио да се врати корак назад, како би направио неколико корака напред. Прошле године се вратио челенџерима на којима је успевао да веже победе и на крају године стигне и то титуле у Маспаломасу.
„Било ми је потребно да вежем неколико узастопних победа како би вратио самопоуздање и како бих добио шансу да одем у Аустралију. Испоставило се као добра одлука јер је важно сезону завршити са победом“, рекао је Лајовић.
Српски тенисер открио је и да му је Кецмановић после меча током разговора на мрежи дао ветар у леђа.
„Рекао ми је ‘ако овако наставиш да играш, освојићеш све“, открио је Лајовић кроз осмех.
Душан и Андреј до сада су одиграли само један међусобни меч и то 2019. Године у Умагу, када је српски тенисер победио Руса и освојио једину титулу у каријери.
Београдски маратон - Sputnik Србија, 1920, 23.04.2023
СПОРТ
Београдски маратон – затворен велики број улица
Лајовић је тада Рубљова елиминисао лако у другом колу, али после те године руски тенисер постаје тениски звер и данашњи Андреј не може се поредити са тадашњим.
Иако је Рус велики фаворит, у другом мечу против Молчана показао је знаке благог пада које би, уколико се поново догоде, Лајовић могао да искористи. Уз то, Србин и Рус се одлично познају јер су велики пријатељи ван терена. Често заједно тренирају па нема сумње да су научили слабе тачке и да ће један против другог знати где да траже највећу шансу.
„Тренирамо шест, седам година у истом месту тако да смо пријатељи и ван терена. Рубљов је сјајан и веома забаван пријатељ. Ипак некад му ’форе’ не прођу добро, посебно кад руске покуша да објасни на енглеском. Дефинитивно један од омиљенијих тенисера на туру“, рекао је Лајовић о Рубљову.
Душан је срушио снове Бањалучана о томе да што дуже гледају Новака, међутим, публика је добро разумела колико овај турнир Лајовићу може да помогне у каријери. Навијачи су попунили трибине у полуфиналу, а ништа се мање не очекује ни за финале.
Напољу је преко 20 степени, облака нема ни на видику, а априлско Сунце обасјало је престоницу Републике Српске. Празник спорта заказан је за 14 часова, а Бањалука ће гледати српско-руско финале.
Слика која ће после овог турнира бити послата у свет дефинитивно ће бити веома лепа, али пре свега значајна јер може бити пресудна у одлуци да се турнир једног дана поново врати у Београд и Бањалуку.
Из Републике Српске окупане Сунцем до неке нове прилике.
Душан Лајовић - Sputnik Србија, 1920, 22.04.2023
СПОРТ
Лајовић победио још једног Србина: „Било је изузетно, надам се да ћу се одморити“
Душан Лајовић - Sputnik Србија, 1920, 22.04.2023
СПОРТ
Душан сломио Мишу на бањалучкој шљаци – спектакуларан преокрет за финале са Русом
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала