- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Бела кућа објаснила зашто Америка није издала визе руским медијима

© AP Photo / J. Scott ApplewhiteДоналд Трамп стиже у Белу кућу хеликоптером
Доналд Трамп стиже у Белу кућу хеликоптером - Sputnik Србија, 1920, 24.04.2023
Пратите нас
Координатор за стратешке комуникације Беле куће Џон Кирби је покушао да се оправда након што нису издате америчке визе руским новинарима који су требали да прате министра иностраних послова Русије Сергеја Лаврова у Њујорк на седницу Савета безбедности УН.

„Руски државни медији су органи пропаганде. Сматрамо да је важно да штитимо слободу медија, независност медија, који би требало слободно да раде свој посао“, рекао је он у интервјуу телевизији Си-Ен-Ен.

На питање, да ли се САД сада плаше последица након привођења новинара листа „Вол Стрит џурнал“ Евана Гершковича, који је оптужен за шпијунирање, Кирби је изјавио да Американац „није шпијун, већ репортер“.
Амерички чиновници у дискусији о слободи медија игноришу да је америчка влада преко структура Агенције за глобалне медије финансирала „Глас Америке“ и „Радио Слобода“ и друге организације, које су у Русији означене као инострани агенти. Организацији је ове фискалне године доступно милијарду долара.
Финансирање из буџета добија корпорација за јавно емитовање (Corporation for Public Broadcasting) и то 525 милиона долара за следећу фискалну годину,. Под покровитељством те корпорације раде радио НПР и телевизија ПБС. Портпаролка Беле куће Карин Жан-Пјер је, указујући на везу радија НПР са државом, рекла да не сумња у независност новинара тог радија.
Раније је руска Федерална служба безбедности саопштила да је привела у Јекатеринбургу дописника америчког листа „Волстрит џорнал“ Евана Гершковича због сумње да се бавио шпијунажом. Како се наводи, утврђено је да је Гершкович по налогу америчке стране прикупљао податке који представљају државну тајну о раду једног од предузећа војно-индустријског комплекса.
Он је приведен у Јекатеринбургу приликом покушаја да дође до тајних информација.
Министра иностраних послова Русије Сергеј Лавров је данас допутовао у Њујорк како би отворио седницу Савета безбедности УН, међутим, руским новинарима нису издали америчке визе.
Авион руског министра Сергеја Лаврова - Sputnik Србија, 1920, 24.04.2023
РУСИЈА
Америка изразила спремност да изда визе руским новинарима када је авион полетео за Њујорк
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала