- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Гутереш предложио да посредује у решавању кризе у Украјини

© AFP 2023 / Johannes EiseleСедница СБ УН
Седница СБ УН - Sputnik Србија, 1920, 24.04.2023
Пратите нас
Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш је, излажући на седници Савета безбедности УН са учешћем министра иностраних послова Русије Сергеја Лаврова, предложио члановима Савета да посредује у решавању конфликта.
„Позивам државе-чланице да употребе целокупан арсенал дипломатских инструмената које Повеља УН пружа за мирно решавање сукоба. То укључује и моје посредовање у решавању несугласица како би се осигурао мир“, рекао је он.
Гутереш је позвао да се продужи Црноморска прехрамбена иницијатива, како би се обезбедио извоз руских производа и ђубрива.
„Црноморска прехрамбена иницијатива и меморандум о сарадњи са Русијом у обезбеђивању извоза руских производа и ђубрива је пример важне мултилатералне сарадње коју организују УН. То јасно демонстрира да је таква сарадња веома важна за формирање веће безбедности и процвата за све и позивам да је подржите“, закључио је генерални секретар УН.
Русија у априлу председава Саветом безбедности УН. Седница је данас посвећена теми ефикасног мултилатерализма и одбрани принципа Повеље УН. У уторак ће бити одржана седница на тему блискоисточног решења.
Руског министра на овом путовању не прати група новинара након што су им САД ускратиле визе.
Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 24.04.2023
РУСИЈА
Лавров у УН: Америка нема право да говори у име целог човечанства, приближили смо се опасној црти
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала