- Sputnik Србија, 1920, 08.12.2022
ЖИВОТ
Занимљивости из земље и света

Јака геомагнетна олуја узроковала поларну светлост у Москви и Санкт Петербургу /фото/

© Sputnik / Вадим Романов / Уђи у базу фотографијаПоларна светлост у Лењинградској области
Поларна светлост у Лењинградској области - Sputnik Србија, 1920, 24.04.2023
Пратите нас
У Земљиној атмосфери догодила се веома јака магнетна олуја, па се у Санкт Петербургу и Москви могла видети поларна светлост (аурора).
Врхунац олује је прошао, али се она наставља, саопштила је Лабораторија за рендгенску соларну астрономију Института за свемирска истраживања Руске академије наука и Института за физику Сунца и Земље Сибирског огранка Руске академије наука.
У недељу увече становници европског дела Русије почели су да објављују фотографије поларне светлости. Она се могла видети у Санкт Петербургу, Тверу, Москви, па чак и у Рјазању.
© Sputnik / Вадим Романов / Уђи у базу фотографијаПоларна светлост у Лењинградској области
Поларна светлост у Лењинградској области - Sputnik Србија, 1920, 24.04.2023
Поларна светлост у Лењинградској области
У недељу поподне магнетна олуја кретала се од јачине Г1 до Г4 (од слабе до веома јаке). Врхунац олује био је око поноћи 24. априла. Према прогнози научника, олуја би требало да почне да опада данас до 12 часова.
Геомагнетна олуја представља појаву наглих и привремених промена магнетног поља Земље, узрокованих активностима на Сунцу, као што су удари таласа и облака магнетног поља Сунчевог ветра, заједно са Сунчевим бакљама и короналним избацивањем масе, који заједно утичу на Земљино магнетнко поље три дана након Сунчевих активности. Притисак Сунчевог ветра на магнетосферу и магнетно поље Сунчевог ветра ће се повећавати или смањивати, зависно од Сунчевих активности. Промене притиска Сунчевог ветра мењају електрично поље у јоносфери, а магнетно поље Сунчевог ветра делује заједно са Земљиним магнетним пољем.
Геомагнетне олује обично трају дан или два, али могу трајати и дуже.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала