- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Масовни антиратни протести у Бугарској: Не дозволити да нас увуку у рат

© AFP 2023 / NIKOLAY DOYCHINOVБугарска застава
Бугарска застава - Sputnik Србија, 1920, 24.04.2023
Пратите нас
Бугарска не сме бити увучена у рат, изјавио је новинар Мажд Алгафари, коментаришући велики антиратни марш који је одржан 23. априла у Бугарској.
„Главни циљ протеста био је да се спречи да Бугарска буде увучена у војну операцију у Украјини. Њено увлачење у било ком облику – у виду испорука оружја, муниције или људства, било чега. У извесној мери, пре свега треба да обратимо пажњу на наше националне интересе“, рекао је новинар после протеста за радио „Фокус“
Он је такође додао да су сви учесници акције потписали подршку још једној грађанској иницијативи – одржавању референдума „За мир и суверенитет Бугарске“. Уколико иницијатива прикупи довољно потписа и референдум буде могућ, грађани ће моћи да подрже идеју да земља учествује у војним сукобима тек након одржавања националног референдума.
Акција је одржана у више од 30 градова Бугарске. У Софији је акција окупила највећи број људи: учесници су у великој колони шетали улицама од зграде Националне палате културе. Људи су масовно носили заставе Бугарске, транспаренте „Бугарска деца су рођена да живе у миру“, „Бугарска је зона мира“, „НАТО напоље“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала