- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Медији: Европа жели да придобије четири државе за борбу против Русије и Кине

© Sputnik / Sergei Guneyev / Уђи у базу фотографијаЗаставе Русије и Кине
Заставе Русије и Кине - Sputnik Србија, 1920, 24.04.2023
Пратите нас
Европска унија покушава да поправи односе са неким државама како би их приволела на своју страну због утицаја који на њих имају Русија и Кина, пише лист „Политико“.
У чланку се наводи да Брисел не крије своје интересовање за четири државе које су у зони интересовања руско-кинеске уније: Бразил, Чиле, Нигерија и Казахстан.

„Није тешко схватити зашто су се управо ове четири земље нашле на листи приоритета. Свака представља потенцијално упориште за Европску унију у регионима у којима се западна алијанса такмичи за утицај и ресурсе против Русије и Кине. Бразил и Чиле су латиноамеричке државе богате ресурсима, Нигерија је економско средиште Западне Африке, а Казахстан има нафтна и гасна поља у Централној Азији“, наводи лист.

Европски чиновници сматрају да јачање утицаја Брисела као противтежа Москви и Пекингу може помоћи Европској унији да реши проблеме са ресурсима и да постане самосталнији играч на глобалној арени.
„Геоекономија Европске уније би требало да буде мање наивна и да се више брине о економској сигурности. То ће захтевати осмишљенију и боље искомбиновану употребу читавог арсенала доступних инструмената“, рекао је чиновник из ЕУ.
Портпарол руског председника Дмитриј Песков је изјавио да је руски председник позван на самит БРИКС-а у августу, али да ће се одлука о његовом учешћу донети касније.
Амерички долар - Sputnik Србија, 1920, 20.04.2023
ЕКОНОМИЈА
Брже него што се очекивало: Долар губи свој статус
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала