Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Преседан за преседаном, под окриљем Немачке за чланство Косова у Савет Европе

© AFP 2023 / FREDERICK FLORINЗаставе европских земаља испред зграде Савета Европе у Стразбуру
Заставе европских земаља испред зграде Савета Европе у Стразбуру - Sputnik Србија, 1920, 24.04.2023
Пратите нас
Никада до сада се није на Пленарном заседању Савета Европе одржавала седница, поготову не ванредна Комитета министара, на којој је донета одлука о пријему Косова у ову европску организацију, каже за Спутњик Дубравка Филиповски.
Захтев Косова са пријем у Савет Европе прослеђен је у даљу процедуру у Парламентарну скупштину ове организације, одлучено је на данашњој ванредној седници Комитета министара, изјавила је шефица Мисије у СЕ Александра Ђуровић.

Још један преседан за Косово

Дубравка Филиповски, заменик председника Одбора за европске интеграције у Скупштини Србије, каже да се и ова седница Комитета одржала мимо свих правила и процедура.
„Никада се до сада није десило да када траје пленарно заседање да тог дана заседа и Комитет министара. Али шта да кажем, сила бога не моли,“ каже наша саговорница.
Она је истакла да би био потпуни преседан да Косово постане члан Савета Европе с обзиром да није реч о сувереној држави уз напомену да је српска делегација учинила надљудске напоре да до овога не дође али да jе јача сила превагнула. А о томе како даље тече процедура каже:
„Данас је Комитет министара СЕ гласао на нашу жалост већином гласова да Косово постане члан Савета Европе. Та одлука иде на Биро на следећој седници СЕ у јуну, и улази у ту процедуру Савета Европе.“
О томе ће се, како каже, посланици и делегати у Савету Европе тада изјашњавати.
„Процедурално они не могу да сада стигну да то ураде. Ми смо се борили али не вреди,“ каже наша саговорница.
Заседање Европског парламента у Стразбуру - Sputnik Србија, 1920, 24.04.2023
СРБИЈА
Спутњик сазнаје: Мађарска се супротставила чланству такозваног Косова у Савету Европе
Уочи данашње ванредне седнице Комитета министара Савета Европе, Мађарска се супротставила чланству такозваног Косова у ту организацију. Према нашим дипломатским изворима, званична Будимпешта не гледа благонаклоно на иницијативу Приштине за чланством у СЕ, још од подношења иницијативе.
На јутрошњем састанку Бироа Парламентарне скупштине Савета Европе, шеф делегације Мађарске Немет Жолт поставио је питање да ли је ово прави тренутак да се захтев Косова за пријем у ову организацију стави на дневни ред.

Мађарска уз нас, Квинта против

То питање је поставио директно заменику генералног секретара Савета Европе Бјорну Бергеу, уз коментар да је у актуелним геополитичким околностима у Европи потребно јединство.
Мађарски представник је истакао и да би покретање процедуре за пријем Косова могло да изазове да неке државе откажу свој долазак на Самит СЕ у Рејкјавику, 16. и 17. маја. Одговор заменика генералног секретара Бергеа је био да "питање Косова свакако неће бити део Самита, а да њихов захтев дуго стоји".
За одлуку о приjему Косова гласали су представници 33 земље, седам је било против (Србија, Азербејџан, Грузија, Румунија, Кипар, Шпанија и Мађарска), док је пет било уздржано (Грчка, Словачка, Молдавија, Украјина и БиХ). Јерменија није гласала.
Заставе Србије и ЕУ - Sputnik Србија, 1920, 24.04.2023
СРБИЈА
Србија оштро о гласању у Савету Европе за тзв. Косово: Разочарали Украјина, Грчка, Словачка, БиХ
Иначе, данашње ванредно окупљање КМСЕ сазвано је на инициjативу Квинте, пре свих Немачке, која је инсистирала да се апликација Косова, која је предата у мају прошле године, коначно нађе на дневном реду.
Прослеђивање захтева Косова за чланство у ПССЕ требало би да буде само први корак у дугој и компликованој процедури за пријем у ову организацију и уколико се читав процес не би убрзавао то би могло да потраје и годину-две.
Заставе испред зграде Савета Европе у Стразбуру - Sputnik Србија, 1920, 24.04.2023
СРБИЈА
Покренута процедура за пријем тзв. Косова у СЕ, Србија ће преиспитати учешће у тој организацији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала