- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Кључне поруке Лаврова са трибине УН над којима треба да се замисли цео свет

© Фото : Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаЛавров на Савету безбедности УН
Лавров на Савету безбедности УН - Sputnik Србија, 1920, 25.04.2023
Пратите нас
Кључна порука у обраћању шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова у Савету безбедности Уједињених нација је да је свет у већој опасности него у време Хладног рата, оцењују руски аналитичар.
Лавров је на седници посвећеној значају принципа мултитералности и поштовању принципа Повеље УН, говорио и о томе да кијевски режим не може да представља народ који убија, да војни команданти никада озбиљније нису разматрали могућност употребе оружја за масовно уништење, да нико није дао за право западној мањини да говори у име читавог човечанства...
Према речима Дмитрија Бабича, аналитичара интернет пројекта „Ино Сми“, порука где министар спољних послова Русије каже да је свет у већој опасности него што је био у време Хладног рата подразумева да чак ни у то време није било толико трупа на граници Совјетског Савеза од стране Запада.
„И никада војни команданти толико озбиљно нису разматрали могућност употребе силе, укључујући оружје за масовно уништење у конфронтацији између Русије и Запада. Поред тога, ова порука има везе и са огромном количином оружја које се испоручује на територију Украјине с циљем убијања руских војника“, објашњава саговорник Спутњика.
Међутим, како каже за Спутњик некадашњи саветник председника Русије за политичка питања и политиколог Сергеј Станкевич, ова порука има везе са тим да је током Хладног рата постојао сталан дијалог између светских центара моћи и система међународних уговора усмерених на спречавање сукоба, посебно између нуклеарних сила.
„Сада су споразуми о обуздавању углавном прошлост. Нема никаквих дијалога, доминира језик ултиматума и претњи. И ова ситуација је много опаснија од хладног рата“, упозорава стручњак.

Кијевска власт нема легитимитет

Што се тиче поруке да садашњи нацистички режим у Кијеву не може да представља грађане Украјине који нису признали резултате државног преврата из 2014.године, руски политиколог Јуриј Светов сматра да ова порука има везе и са дугогодишњим убијањем народа на територији украјинске државе од стране кијевског режима.
„Штавише, када је излазио на изборе, украјински председник Владимир Зеленски обећао је украјинском народу мир, међутим, увукао га је у рат. Ова власт се борила против народа Доњецке и Луганске Народне Републике..Бомбардовали су цивилно становништво, пуцали у њих и веровали да имају право на то“, објашњава саговорник Спутњика.
Према мишљењу руског политичког аналитичара Павела Шипилина, министар Лавров имао је у виду пре свега то да садашња власт у Кијеву нема легитимитет.
Што се тиче поруке Лаврова да се украјинско питање не може разматрати изван геополитичког контекста, Станкевич сматра да се овде има у виду да војни сукоб у Украјини траје већ дуги низ година, отприлике од 2008.године, активно се одвија од 2014. а прерастао је сукоб пуних размера од 2022. године.
„У свим овим фазама сукоб је могао и требало је да буде заустављен. Међутим, то није учињено. Сада је решавање овог сукоба могуће само у међународном преговарачком формату уз учешће најутицајнијих држава. Као резултат, требало би да се појави не само мировни споразум, већ и стабилан регионални и светски поредак“, наглашава саговорник.

Запад се понаша арогантно према свим земљама

Кад је реч о оцени Лаврова да западној мањини нико није дао за право да говори у име читавог човечанства, Јуриј Светов сматра да није искључено да ова порука подразумева да Американци покушавају да своје мишљење о Русији представе као мишљење читавог народа који живи на територији западних земаља и САД.
Слично мишљење дели и Шипилин, који чак сматра да Европљани чак не верују беспоговорно медијима, као и такозвани „глобални југ“, који обухвата Азију, Африку и Латинску Америку.
„Људи тамо не могу да поднесу Америку и знају да су све ово покушаји да се Русија оклевета“, верује саговорник Спутњика.
Порука Лаврова да би западна мањина требала да се понаша пристојно и поштује друге чланице међународне заједнице, како сматра Шипилин, подразумева и да се Запад у последње време понаша арогантно према скоро свим земљама, па и према сопственим савезницима. Осим тога, Лавров, како каже Шипилин, позива Запад да постане цивилизованији.
„Односно да сваку незападну земљу почну да доживљавају као себи равноправну. Али по њима земље се деле на „западне“ и остале. На пример, они се према Русији и Србији понашају као да су ти народи другог реда. А министар Лавров је овом поруком управо скренуо пажњу на ту њихову „болест“,“ објашњава саговорник Спутњика.

Инструмент манипулације

Што се тиче поруке Лаврова да Уједињене нације и Повеља УН представљају претњу по глобалне амбиције Вашингтона, Шипилин каже да је ово велика истина.
„Повеља УН и документи УН који су усвојени 1945. године, представљају међународно право. Односно, све декларације, резолуције и уговори који су тамо наведени, све се то налази у документима Организације Уједињених нација који су усвојени уз учешће Американаца и Европљана. Али последњих година Американци су себе прогласили за хегемона, ком међународно право није заповест. А кад оптужују Русију за кршење одређених правила, то звучи смешно, јер та њихова правила никада нико није прихватио. Та њихова правила су прихваћена искључиво у Вашингтону, у Белој кући“, примећује овај експерт.
Станкевић коментарише о упозорење Лаврова да Запад форсирајући своја „правила“ на међународној сцени гуши мултилатералност и демократију „код куће“. Аналитичар сматра да није искључено да Лавров има у виду да „правила“ која је Запад наметнуо као ултиматум прете да униште и међународно право, и његове кључне институције, укључујући УН.
„Тенденција диктата на међународној сцени претвара се у диктат и у унутрашњој политици, рушећи темеље демократије“, упозорава стручњак.

ММФ инструмент САД

Павел Шипилин се посебн осврнуо на констатацију Лаврова да је Међународни монетарни фонд претворен у инструмент Америке за остваривање војних циљева. Како каже, ова порука има везе са тим што Фонд финансира Украјину током специјалне војне операције.
„Односно, Америка одређује коме се може финансијски помоћи, а коме не. Међународни монетарни фонд је амерички. Њиме управљају Американци. Он уопште није интернационалан. Његова финансијска средства се издвајају одређеној земљи, коју нико не подржава осим Запада“, објашњава саговорник Спутњика.
Слично мишљење дели и Станкевич. Према његовим речима, ММФ у овом случају не делује као „развојна институција“, већ као спонзор, што у потпуности мења природу Фонда.

Желе да преузму стратешке и трговинске комуникације под контролу

Што се тиче поруке Лаврова да Сједињене Америчке Државе под својим окриљем стварају механизме за мешање у безбедност на мору у Азијско-пацифичком региону и да су се определиле за курс подривања мултилатералности у том региону, Станкевич каже да се овде ради о блоковима „АУКУС“ и „КУАД“.
„Стварањем затворених војно-политичких структура (блок АУКУС) и регионалних интересних клубова (КУАД) у Индо-пацифичком региону, САД желе да преузму најважније стратешке и трговинске комуникације под једнострану контролу. Ово је директан курс ка колапсу главне структуре сарадње свих суседних земаља – Азијско-пацифичке организације за економску сарадњу (АПЕЦ). Нема сумње да ће кључне земље азијско-пацифичког региона одолети таквом неоимперијалном диктату“, наглашава стручњак.
У поруци Лаврова да су САД кренуле путем уништења глобализације коју су годинама представљали као највеће благо читавог човечанства, крије се, према мишљењу Шипилина, Кина као разлог.
„Американци су убедили све да је глобализација добра за свет. Међутим, захваљујући њој, пре свега, обогатила се Кина. И сада се то Американцима не свиђа. Сада глобализам сматрају штетним. Једноставно, Кина представља економску и финансијску претњу за Американце, стога им глобализација не треба“, закључује стручњак.
Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров на седници СБ УН - Sputnik Србија, 1920, 25.04.2023
РУСИЈА
Главне поруке Лаврова из обраћања СБ УН
Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 25.04.2023
РУСИЈА
Запад покушава уценама да привуче на своју страну земље у развоју, саботира резолуцију о Косову
Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 24.04.2023
РУСИЈА
Лавров у УН: Америка нема право да говори у име целог човечанства, приближили смо се опасној црти
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала