- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лавров још једном подсетио на последице бомбардовања Југославије осиромашеним уранијумом

© AP Photo / BORIS GRDANOSKIПоследице НАТО бомбардовања у близини Прешева
Последице НАТО бомбардовања у близини Прешева - Sputnik Србија, 1920, 25.04.2023
Пратите нас
Велика Британија треба да буде свесна своје одговорности за испоруке муниције са осиромашеним уранијумом украјинској војсци, јер већ постоје жртве употребе таквих граната, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров на конференцији за новинаре после посете Њујорку у оквиру руског председавања Саветом безбедности УН.

„Већ смо више пута говорили о осиромашеном уранијуму. Они који говоре да није радиоактиван и да није уврштен на одговарајуће листе Међународне агенције за атомску енергију, постоје чињенице и интервјуи са људима који су страдали (од последица удара оваквим пројектилима) у бившој Југославији (у време НАТО бомбардовања 1999. године). Приказивани су на телевизијама широм света. Зато (Британија) треба да буде свесна своје одговорности“, рекао је Лавров.

Заменик министра одбране Велике Британије Џејмс Хипи изјавио је раније да је Лондон испоручио Украјини хиљаде граната за тенкове Челенџер 2, укључујући и неке са осиромашеним уранијумом, али не прати њихову употребу нити има обавезе по питању ликвидације последица њихове употребе након завршетка сукоба.
Руски председник Владимир Путин изјавио је раније у марту да планови за испоруку граната са осиромашеним уранијумом указују на намеру Запада да се бори против Русије до последњег Украјинца, не речима, већ делима. Председник је истакао да ће Русија бити принуђена да одговори, има стотине хиљада такве муниције, али је још не користи.
Лавров на Савету безбедности УН - Sputnik Србија, 1920, 25.04.2023
РУСИЈА
Кључне поруке Лаврова са трибине УН над којима треба да се замисли цео свет
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала