Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Извештај Европског парламента – жигосање Србије „руском пропагандом“

© Sputnik / Лола Ђорђевић Владимир Билчик
 Владимир Билчик - Sputnik Србија, 1920, 26.04.2023
Пратите нас
Билчиков извештај ког је усвојио Одбор за спољне послове Европског парламента којим се тражи забрана Спутњика и РТ у Србији показује се да је цензура постала општеприхваћена у ЕУ а Србија се, између осталог, жигоше „руском пропагандом“, каже уредник унутрашњополитичке рубрике у „Политици“ Бојан Билбија.
Одбор за спољне послове Европског парламента (АФЕТ) усвојио је извештај и компромисне амандмане на извештај о Србији известиоца ЕП за Србију Владимира Билчика са 43 гласа „за“, шест „против“ и пет уздржаних. У извештају се, између осталог, позива Србија да се усклади са одлуком Савета о обустављању радиодифузних активности Спутњика и РТ.
У извештају се осуђује отварање канцеларије „Раша тудеј“ у Београду и покретање онлајн сервиса вести на српском језику и позивају се српске власти да се супротставе хибридним претњама и ускладе са одлуком Савета Европе о обустављању радиодифузних активности Спутњика и РТ и позива се Србија да се бори против дезинформација.

Апсолутна дискриминација руских медија на Западу

Уредник унутрашњополитичке рубрике у „Политици“ Бојан Билбија каже за Спутњик да је цензура постала општеприхваћена на Западу у целини, а посебно у Европској унији. Од почетка рата у Украјини, Русија је на Западу означена као агресор чије би медије требало угасити и укинути, а новинаре оставити без посла.
„Све што долази из руског медијског простора аутоматски се сматра за пропаганду Кремља, за дезинформације па чак и за лажне вести и отворене лажи. Дакле, прави се апсолутна дискриминација руских медија где се не проверава и не постоји механизам за проверу да ли су то заиста дезинформације. Руски медији се априори проглашавају за неког ко крши правила професије као и да заправо и нису медији“.

Знамо како су нам пресудили западни медији

Међутим, ми у Србији тај наратив знамо и често чујемо да неки новинари нису новинари, а неки су као елитни новинари којима све мора да се верује на реч, иако знамо из наше историје да су „западни медији често умели да нам 'забибере' и најгадније нам пресуде, а да се тек после много година открије да су то биле лажи.“
Заставе Србије и ЕУ - Sputnik Србија, 1920, 26.04.2023
СРБИЈА
Одбор ЕП за спољне послове усвојио извештај о Србији: Траже затварање Спутњика и РТ
„Због лажи западних медија српски народ је доста пропатио, трпео је санкције, бомбардовање и агресију а све је то почело од кампање лажи против Србије и Срба“.

Бичиково жигосање Србије „руском пропагандом“

У Билчиковом извештају видљиво је да кад неког хоћете да кажњавате или жигошете, лако ћете против њега наћи хиљаду замерки, каже Билбија и додаје да су у извештају просто набацане све могуће и немогуће оптужбе против Србије.
„Кад неког желите да оптужите и осудите за нешто, онда ћете то и учинити па и кроз ту причу да се одавде шири и некаква руска пропаганда а због све очигледније западне пропаганде усмерене против Русије. Чим кажете 'руска пропаганда' одмах се јавно мњење на Западу нарогуши, често и не знајући о чему се ради, али то звучи застрашујуће због тога што је последњих месеци и година спроведена веома интензивна антируска кампања у свим западним медијима“.
Руски и проруски медији су непожељни зато што они нуде једну ипак алтернативну слику и ономе ко воли да их чита и верује им, требало би му то омогућити а не вештачки забрањивати такве медије само зато што пишу нешто што није у складу са вашом „истином“.
„Билчик је у извештају приметио сваку ситницу у Србији, али он и њему сличне евробирократе истовремено не виде да су пре неколико дана на Косову и Метохији одржани срамотни избори где су полицајци са дугим цевима на изборним местима застрашивали потенцијалне бираче“, закључио је Билбија.
Нови председник УНС-а Живојин Ракочевић - Sputnik Србија, 1920, 26.04.2023
СРБИЈА
Председник Удружења новинара Србије: Опасан и апсурдан европски захтев за гашење Спутњика и РТ
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала