- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Које земље су послале највише оружја Украјини

© AP Photo / Kateryna KlochkoУкрајинска војска
Украјинска војска - Sputnik Србија, 1920, 26.04.2023
Пратите нас
Западне земље и њихови савезници послали су до сада Украјини помоћ у наоружању и опреми вредну 70 милијарди долара. Спутњик објашњава ко је све послао ту помоћ и од чега се она састоји.
Такозвана „Контакт група за одбрану Украјине“ позната и као „Рамштајн група“, основана је пре тачно годину дана како би координисала испоруку наоружања Украјини у НАТО прокси рату против Русије.

„Укупно, чланице Контакт групе обезбедиле су више од 55 милијарди долара безбедносне помоћи Украјини. То је десет пута више него када смо се први пут срели“, рекао је недавно шеф Пентагона Лојд Остин на састанку НАТО министара одбране у бази Рамштајн у Немачкој.

Најављујући нови пакет помоћи у оружју вредан 325 милиона долара, у који су укључени системи Хајмарс, гранате калибра 105 и 155 милиметара, као и „важна противоклопна опрема“, Остин је рекао да су само САД упутиле војну помоћ Украјини тешку 35 милијарди долара од фебруара 2022.

Ко је послао највише оружја Украјини

Институт Кил за светску економију прати испоруке Западне војне, економске и хуманитарне помоћи Украјини још од јануара 2022. Према њиховим подацима, између јануара 2022. и 24. фебруара 2023, САД су Украјини упутиле војну помоћ вредну 39,1 милијарду долара.
На другом месту је Велика Британија са 5,97 милијарди долара помоћи. Следе Европска унија и Немачка са по 3,25 милијарди долара, Пољска и Холандија са 2,67 и 2,6 милијарди долара помоћи. У првих десет су и Норвешка, Шведска, Данска и Канада, које су донирале између 883,5 милиона и 1,54 милијарди долара.

Које друге земље су послале оружје Украјини

Ових десет земаља нису једине које су послале војну помоћ Украјини, будући да их укупно има више од 30. Међу њима су Финска, Италија, Француска, Чешка, Литванија, Аустралија, Летонија, Шпанија, Турска, Луксембург, Естонија, Белгија, Бугарска, Словачка, Грчка, Хрватска, Португалија, Словенија, Нови Зеланд, Аустрија, Јужна Кореја и Румунија, а последњих десетак послало је мање од 200 милиона долара војне помоћи Украјини.

Ко је послао тенкове

Међу најскупљим наоружањем које је упућено у Украјину су тенкови, а 16 земаља их је послало или одобрило њихово слање. Ради се о стотинама совјетских тенкова, углавном разних варијанти тенкова Т-72 и Т-55 из Бугарске, Чешке, Северне Македоније, Пољске и Словачке, али и унапређеним НАТО тенковима из времена Хладног рата.
© AP Photo / Michal DyjukПољски тенкови "леопард 2"
Пољски тенкови леопард 2  - Sputnik Србија, 1920, 26.04.2023
Пољски тенкови "леопард 2"
Међу њима су 100 „леопарда 1“ из Данске, немачке и Холандије и више десетина напреднијих „Леопарда 2“ (8 из Канаде, по 14 из Данске и Холандије, 18 из Немачке, 8 из Норвешке, 14 из Пољске, 3 из Португалије и 10 из Шпаније).
Шведска је обећала да ће послати 10 својих варијанти „Леопарда 2“, познатих као „Стридсвагн 122“. Велика Британија шаље 14 тенкова „Челинџер 2“, наоружана и муницијом са осиромашеним уранијумом, док су САД обећале 31 „Абрамс“

Колико помоћи и које оружје је послала Немачка

Економски гигант ЕУ, Немачка, има највише да изгуби због НАТО прокси рата против Русије, због затварања главних довода гаса кроз Пољску и уништавања Северног тока, због чега је Берлин остао без огромних количина јефтиног гаса за своју индустрију.
© AP Photo / LIBKOSУкрајинска војска
Украјинска војска - Sputnik Србија, 1920, 26.04.2023
Украјинска војска
Ипак, Берлин је испоручио оружје Кијеву вредно 3,9 милијарди долара, укључујући и обиље напредног наоружања, од борбених возила „Мардер“ до самоходне хаубице „Панцерхаубице 2000“, опреме за разминирање, дронова, напредних радара, на стотине камиона, оружја за борбу против дронова, муниције за лако и тешко наоружање, експлозива, транспортера за тенкове...

Шта је стигло из Канаде

У Канади живи велики број људи пореклом из Украјине, а та држава је дала више од 1,5 милијарде америчких долара војне помоћи Кијеву.
Отава је послала оклопна возила и транспортере, међу којима је и домаћи „Рошел сенатор“, као и антитенковско оружје, хаубице, противавионске ракете, лако наоружање, муницију, другу војну опрему.

Колико војне помоћи је НАТО послао Украјини

Док НАТО стално одбацује тврде Москве како је сукоб у Украјини заправо НАТО прокси рат против Русије, његови званичници гваке се како шаљу милијарде и милијарде долара Кијеву у наоружању, обуци и обавештајној подршци.
„НАТО савезници су обезбедили обуку за десетине хиљада украјинских војника. Од прошлог фебруара, НАТО савезници су испоручили око 165,6 милијарди долара помоћи, међу којима је и 71,8 милијарди војне помоћи“, рекао је генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг на конференцији за штампу са украјинским председником Владимиром Зеленским у Кијеву.
Столтенберг је тада додао да НАТО „сада испоручује више авиона, тенкова и оклопних возила“, те да обезбеђује хитну подршку, укључујући медицинску опрему, мобилне сателитске системе и понтонске мостове.
„Све то прави разлику на бојном пољу сваког дана“, казао је Столтенберг.
Шеф НАТО није у криву да оружје „прави разлику“, будући да су САД и њихови савезници, саботирајући руско-украјинске мировне преговоре прошлог пролећа и минирајући договор о прекиду ватре, „осигурале“ погибију на десетина, ако не и стотина хиљада, украјинских и руских војника и цивила у Донбасу, све у корист онога за шта је Лојд Остин признао да је „крсташки рат“ да се Москва војно ослаби.
Са друге стране, док шаљу десетине милијарди долара у наоружању и војној опреми, НАТО државе су оптуживале стратешке партнере Москве, посебно Кину и Иран, да продају оружје Русији. Обе државе су негирале такве оптужбе, док је Пекинг изнео и план у 12 тачака за смиривање украјинске кризе, а Техеран је оптужио Запад да спроводи кампању „држите лопова“.
Украјинска војна обавештајна служба недавно је признала како „нема доказа“ да Кина шаље оружје Русији. Иранско министарство одбране навело је да им Кијев није послао ниједан доказ у вези са оптужбама о коришћењу „иранских дронова“ у Украјини.
Слање НАТО оружја у Украјину многе је у Русији и Европи подсетило на болне историјске тренутке, будући да је то први пут после Другог светског рата да ће се западни тенкови сукобити са руским снагама на пољима Украјине.
„Немачки тенкови у Украјини против Русије. Ваши дедови су то већ покушали, заједно са Мељницима и Бандерама (украјински колаборационисти из Другог светског рата) и шта је био резултат? Неописива патња, милиони мртвих на обе стране и, на крају, руски тенкови овде у Берлину“, рекао је у Бундестагу посланик Алтернативе за Немачку Петр Бистрон.
Немачки тенк леопард 2 - Sputnik Србија, 1920, 25.01.2023
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
„Немачка звер“ или „рањиви џин“: Све о тенку „леопард 2“ /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала