- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Москва поздравља напоре Пекинга за преговоре о украјинском питању

© Sputnik / Виталий БелоусовЗграда Министарства спољних послова Русије
Зграда Министарства спољних послова Русије - Sputnik Србија, 1920, 26.04.2023
Пратите нас
Москва констатује спремност Пекинга да успостави преговарачки процес, изјавила је портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова, коментаришући телефонски разговор председника Кине Си Ђинпинга и украјинског председника Владимира Зеленског.
„Примећујемо спремност кинеске стране да уложи напоре за успостављање преговарачког процеса. Видимо широку сагласност наших принципијелних приступа са одредбама одговарајућег документа о ставу који је кинеско Министарство спољних послова објавило 24. фебруара“, истакла је Захарова.
Истовремено је напоменула да „проблем није недостатак добрих планова“.
„Кијевски режим за сада показује своје одбацивање било каквих разумних иницијатива усмерених на политичко и дипломатско решење украјинске кризе, а евентуални пристанак на преговоре условљен је ултиматумима са намерно нереалним захтевима. Украјинске власти и њихови западни покровитељи већ су демонстрирали своју способност да исцрпљују мировне иницијативе... На тај начин, мало је вероватно да ће било какве позиве на мир на адекватан начин примити марионете које контролишу из Вашингтона“, закључила је она.
Кинески председник Си Ђинпинг разговарао је телефоном са украјинским председником Владимиром Зеленским, објавила је кинеска телевизија.
Кина је 24. фебруара објавила документ од 12 тачака у којем детаљно износи свој став о решавању конфликта у Украјини, а као најважнија ставка наводи се моментални прекид непријатељстава и прелазак на мировне преговоре.
У документу под називом „Став Кине о политичком решавању украјинске кризе“ кинески спољнополитички ресор наводи и да ће Кина наставити да игра конструктивну улогу у наставку мировних преговора.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала