- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Одговор на пљачку руске имовине: Зашто је Путин увео уредбу о спољној управи за западне компаније

© Sputnik / Максим Блинов / Уђи у базу фотографијаПоглед на Москву
Поглед на Москву - Sputnik Србија, 1920, 26.04.2023
Пратите нас
Указ “О привременом управљању одређеном имовином”, који је потписао руски председник Владимир Путин, по оцени руских експерата, опомена је Сједињеним Државама и њиховим савезницима због покушаја заплене руске имовине и замрзнутих средстава, као и одговор на агресивно понашање Запада.
Руски експерти сматрају да је Русија донела врло паметну одлуку која ће овој земљи максимално помоћи да заштити своје интересе од непромишљених акција Запада.
Што се тиче привременог управљања одређеном имовином, према указу, оно се може применити на покретну и непокретну имовину страних лица повезаних са непријатељским државама, хартије од вредности које припадају тим лицима, као и имовинска права која се налазе на територији Русије.

Опомена Американцима и њиховим савезницима

Како каже за Спутњик руски политиколог Алексеј Макаркин, указ “О привременом управљању одређеном имовином” је опомена Сједињеним Америчким Државама и њеним савезницима.
„Ово им је и сигнал да ако заплене руску имовину, онда наша земља у овом случају може да преузме привремено управљање западним компанијама. У овој уредби не говори се о конфискацији. Русија званично ништа никоме неће одузимати. Власнику ће остати компанија, међутим њоме ће у овој случају вероватно управљати Федерална агенција за управљање државном имовином (Росимушчество)“, објашњава саговорник Спутњика.
Према мишљењу руског политиколога Александра Шпунта, Русија је донела врло паметну одлуку.
„Наша земља може да претпостави да се ове необичне акције од стране Запада могу наставити у виду вансудске заплене руске имовине у иностранству. И због тога је руска држава предузела неке привремене мере које ће омогућити нашој земљи да максимално заштити своје интересе од ових њихових непромишљених акција. Међутим, Русија као одговор на нелегитимне акције у односу на своје интересе у иностранству не чини потпуно исте акције у односу на непријатељске земље“, констатује наш саговорник.

Одговор на акције непријатељских земаља

Политиколог Јуриј Светов констатује да је указ „О привременом управљању одређеном имовином“ дуго очекиван.
„Грађани, пословни људи, као и многи стручњаци дуго су апеловали на власт да потпише ову уредбу из разлога што наша земља мора да реагује на покушаје заплене руске имовине и замрзнутих средстава. Овим потезом Русија је јасно ставила до знања да ће власти појединих држава, чим покушају да конфискују нашу имовину, добити одговор“, објашњава саговорник Спутњика.
Михаил Дељагин, заменик Државне думе и економиста, подсетио је да је у великом броју западних земаља већ дуже време створен регулаторни оквир за стварну заплену имовине руских компанија у иностранству, док се привремено управљање имовином руских компанија постепено претвара у стварну конфискацију имовине.
„Указ председника је благовремен одговор на ове агресивне акције влада непријатељских земаља. Осим тога, увођење екстерног управљања омогућава да се зауставе ризици негативног утицаја политичке позиције ових земаља на функционисање средстава која су значајна за економску и енергетску безбедност Русије. Поред тога, овај приступ нам омогућава да обезбедимо стабилно пословање компанија које су значајне за националну економију“, изјавио је он.
Што се тиче списка имовине над којом се већ уводи привремено управљање, Макаркин каже да није искључено да се ова листа у будућности неће проширити.
„Све зависи од тога како ће се однос између Русије, Американаца и њихових савезника даље развијати. Ако дође до побољшања, онда ће ово бити само привремено управљање акцијама, а ако дође до ескалације, онда може доћи до обостране конфискације“, упозорава стручњак.

Покушај кажњавања Русије

На питање због чега Сједињене Државе и њихови савезници настављају са провокацијама и најављују могућност заплене руске имовине, Макаркин сматра да ове земље покушавају да казне руску државу због покретања специјалне војне операције.
„Они сматрају да је Русија наводно извршила „напад“ на Украјину и због тога врше овакве акције“, објашњава стручњак.
Подсетимо, руски председник Владими Путин потписао је у уторак указ о одговору на заплену руске имовине у иностранству и ограничавање имовинских права. Истом уредбом одобрен је списак имовине над којом се већ уводи привремено управљање. На њему се налазе акције страних акционара компанија „Јунипро" и „Фортум“.
У уредби је такође наведено да се привремено управљање имовином непријатељских земаља у Русији може прекинути одлуком руског председника.
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 25.04.2023
РУСИЈА
Путин потписао указ: Русија може преузети управљање страним компанијама
Поглед на Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 26.04.2023
РУСИЈА
Кремљ: Указ о спољном управљању страном имовином ─ одговор на одузимање руске имовине на Западу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала