- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Дерби, кад то беше и шта то беше? – питајте Енглезе

© Sputnik / Лола ЂорђевићДетаљ са утакмице Црвена звезда - Партизан
Детаљ са утакмице Црвена звезда - Партизан - Sputnik Србија, 1920, 26.04.2023
Пратите нас
Фудбалери Партизана дочекују Црвену звезду у среду од 18 часова и 30 минута у 170. вечитом дербију, који ће бити најнебитнији у историји српског фудбала. Да, добро сте прочитали...
Више је разлога за то. Кренућемо од првог, а односи се на резултат. Црвено-бели су рекордно кратком року стигли до 34. титуле првака државе, а шесте узастопне, док се Партизан срозао на најниже могуће гране, што се огледа у срамном и недопустивом четвртом месту на табели Суперлиге.
Опасно је ове зарибао „парни ваљак“ који на старту пролећа дрхти на „минус 28“ у односу на љутог ривала, а гледа чак и у леђа другопласираном Чукаричком и ТСЦ-у из Бачке Тополе који је на трећем месту.
Други – навијачи! Два везана пораза Партизана од Чукаричког у свега неколико дана, од којих је први меч био прекидан на Бановом брду, проузроковали су да Дисциплинска комисија Фудбалског савеза Србије казни клуб из Хумске и закључа стадион.
И, онда, логично, намеће се питање? За кога се игра 170. вечити дерби. Кад то беше и шта то беше? Ако на све то додамо импотентност нападача оба тима када је у питању судар вечитих (од 13 претходних утакмица чак 12 дошло 0-2 гола), онда и не чуди што све мање људи занима нешто што је некада представљало светковину српског фудбала. Празник је био када играју Црвена звезда и Партизан, осећала се еуфорија и навијачко лудило на сваком кораку, а сада? Сада практично мало ко и зна да је за среду од 18 и 30 заказан вечити дерби. Чак и они који знају, питање је да ли ће га гледати, а да су и хтели на стадион ЈНА не могу јер је „под катанцем“.
Свесни су тога врло добро и стратези оба тима. Истини у очи погледао је Игор Дуљај који пролази агонију с Партизаном откако је наследио Гордана Петрића и од тада се низу порази, па је велико питање до када ће уопште седети на клупи славног тима који је у катастрофалној ситуацији, можда и најгорој у својој дугој и богатој историји.
„Биће мртва, атмосфера. Изађеш на терен и чујеш тренере и саиграче. Дерби без публике није дерби. Најсрећнији бих био да видим пун стадион. Мислим, фудбал се у суштини игра због навијача и не само дерби, већ свака утакмица. Видели сте да у свој утакмици где је била иоле фудбалска, а не позоришна амотсфера, да је и игра била боља, да су се сви осећали боље. Шта је ту је, нисам неко ко се меша у доношење одлука, али ја то лично не волим, то је мој став. Волео бих да има 20.000 њихових и 20.000 наших навијача. Па ко је гласнији, нека гласније пева. Мислим да бисмо их у сваком случају надгласали, па мислим да ова одлука више штети нама“, поручио је Дуљај пред дерби који неће бити ни Д од дербија, али шта је ту је.
Тешко да би и Гробари, они истински, напунили стадион, с обзиром на то да је фудбал у сенци успеха кошаркаша и чуда које прави Жељко Обрадовић с црно-белима, а потврда за то стигла је синоћ из Мадрида. Јасно је да је сва црно-бела пажња и сав фокус, с пуним правом, усмерен ка кошаркашкој секцији која доноси радост навијачима Партизана, за разлику од туге у фудбалу.
Када је у питању Дуљајев колега на клупи Црвене звезде Милош Милојевић, он се након претходног дербија одиграног на Маракани (1:0) наљутио на новинаре који су хтели да повуку паралелу између квалитета српског фудбала, односно фудбала у вечитом дербију, с квалитетом у најјачим европским лигама.
„Ако желите лепши и квалитетнији фудбал платите 150 фунти да гледате Премијер лигу. Ово је дерби, нема лепоте, али има јаких дуела. Надам се да ћемо то временом променити“, рекао је почетком марта Милојевић, који је успео да освоји са Звездом титулу већ после првог кола плеј-офа, што је најбржа титула у историји клуба из Љутице Богдана, вероватно и српског фудбала.
У истом дану када се игра 170. вечити дерби подрхтаваће Острво два и кусур сата након што се буде закотрљала лопта пред сабласно празним трибинама у Хумској. Етихад ће несумњиво бити дупке пун, а тамо ће Манчестер сити и Пеп Гвардиола учинити све да свргну с трона лидера Арсенал и избију на прво место Премијер лиге у фото-финишу.
Е, то ће бити прави дерби у сваком смислу ту речи. Има резултатски значај, о квалитету играча и брзини игре да не причамо и да не поредимо са Суперлигом. Баш као што рече тренер Звезде Милојевић, ко хоће да гледа Премијер лигу, нека плати 150 фунти.
Михаило Ивановић - Sputnik Србија, 1920, 25.04.2023
СПОРТ
ЕКСКЛУЗИВНО Српски новинар и тренер који је Ким Џонг Уну предложио нови систем у Северној Кореји
Мухамед Забија - Sputnik Србија, 1920, 25.04.2023
СПОРТ
Отет бивши фудбалер Партизана који је подржавао Гадафија
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала