- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руси тестирају „армату“ у Украјини

© Sputnik / Александр Вильф / Уђи у базу фотографијаТ-14 "Армата"
Т-14 Армата  - Sputnik Србија, 1920, 26.04.2023
Пратите нас
Нови руски тенк Т-14 „армата“ први пут је допремљен у зону руске специјалне војне операције у Украјини, али се намеће питање да ли је на фронт послат како би „стао на црту“ британским „чаленџерима“ и немачким „леопардима“ или искључиво ради тестирања у борбеним условима.
Руски експерти су сагласни да „aрматe” у зони специјалне операције нису неопходне, с обзиром да све постављене задатке решавају други руски тенкови. Самим тим коришћење овог тенка на фронту објашњава се искључиво потребом да се тестира у борбеним условима, како би се идентификовале евентуалне „слабе тачке“ које би требало побољшати.
Експерти објашњавају да руске оружане снаге користе најновије главне борбене тенкове Т-14 „армата“ за гранатирање украјинских положаја, али ти тенкови још нису учествовали у директним офанзивним операцијама.
„Недавно је било речи о томе да иде борбена кординација посада тенкова ‘армата’ на једном од јужних полигона, а сада је наш најновији тенк, који си по својим тактичко-техничким карактеристикама сматра јединственим у свету, заправо већ на бојном пољу. Наглашавам да још није на првој линији фронта“, каже руски експерт Виктор Баранец.
„Армата“ је први тенк на свету који реализује концепт „мрежноцентричног ратовања”, подсетио је експерт.
„За сада се он у борбеним дејствима користи као ‘тенк-командир’, који контролише другу војну технику. То могу бити самоходне артиљеријске јединице, други тенкови, хеликоптери“, додао је Баранец.

Западни тенкови заостају за „арматом“

Према речима војног стручњака, чак и мали број тенкова „армата“ распоређених на бојном пољу може значајно да повећа борбени потенцијал руске војске.
„Армата” је по карактеристикама најсавременији тенк на свету. Овом тенку не могу да парирају амерички „абрамси”, немачки „леопарди”, британски „челенџери”, а по тврдњама стручњака карактеристике Т-14 западни тенкови неће моћи још дуго да досегну.
„Армата” има куполу без посаде, док је сама посада тенка, која броји три члана, максимално заштићена у изолованој оклопној капсули.
„Има веома снажну оклопну заштиту - то је динамичка заштита "малахит" и активни заштитни комплекс "афганит". У којој мери ће Т-14 унапредити борбени потенцијал наше војске, то ће у многоме зависити од броја тенкова ‘армата’ на бојном пољу. За сада ми у малим ‘порцијама’ уводимо ове тенкове, али чак и ако их се појави само неколико десетина, то ће бити прилично озбиљан фактор који омогућава да се победи непријатељ“, оцењује Баранец.

Главне карактеристике „армате“

Експерти кажу истичу да „армате“ у зони специјалне операције морају бити строго чуване, како не би пале у руке противника тј. НАТО-а.
Његове главне карактеристике су висок степен пасивне и активне оклопне заштите, затим одлична покретљивост и проходност, као и велика ватрена моћ.
Основно наоружање тенка је нова генерација глаткоцевног тенковског топа 2А82.
„Тенк има прилично моћан топ калибра 125 милиметара. ‘Армата’ не испаљује само гранате, већ и вођене ракете, које могу да погоде мету на удаљености од осам километара, за разлику од хваљених страних тенкова који погађају циљеве на удаљености од три до четири километара“, каже Баранец.
Овај тенк је већ одавно прозван највећим пробојем у конструкцији тенкова у последњих 50 година и практично по свим карактеристика превазилази све друге тенкове.
Захваљујући томе што је коришћена стелт технологија тенк је тешко видљив на радарима. Има и свој радар за откривање непријатељских оклопних возила.
Дужина „Армате“ са топом је 10,8 метара, ширина — 3,9 метара, висина — 2,7 метра, а тежина је — 48 тона. Мотор који покреће тенк има такве карактеристике које му обезбеђују да развије брзину и до 90 километара на сат. Капацитет резервоара је довољан да тенк са једним пуњењем пређе даљину од 500 километара.
У суштини, ради се о тенку на универзалној гусеничној борбеној платформи "армата" који покреће мотор А-85-3А (12Н360).
Пробна партија од двадесет тенкова "армата" била је направљена 2015. Те године 9. маја на Дан победе "армата" је први виђена на Црвеном тргу и шокирала војне аналитичаре широм света.
Тенк Т-14 Армата на форуму Армија 2021 - Sputnik Србија, 1920, 21.08.2022
РУСИЈА
Руски инжењер ексклузивно за Спутњик открива најперспективније руске тенкове
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала