- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

УН забринуте због испоруке муниције са осиромашеним уранијумом Украјини

© AP Photo / Staff Sgt. Nicholas Perez/U.S. Air National Guard Муниција са осиромашеним уранијумом
Муниција са осиромашеним уранијумом - Sputnik Србија, 1920, 27.04.2023
Пратите нас
Уједињене нације су забринуте због употребе муниције са осиромашеним уранијумом у целом свету, укључујући и Украјину, изјавио је заменик портпарола генералног секретара УН Фархан Хак.
Упитан да ли су УН забринуте због саопштења Министарства одбране Велике Британије о испоруци поменуте муниције Кијеву, Хак је кратко одговорио:
„Знате да смо забринути због употребе осиромашеног уранијума у било ком делу света, а то се односи и на ову ситуацију“, одговорио је Хак.
Ипак, није желео конкретно да одговори да ли Лондон треба да буде одговоран за чишћење или барем за контролу уништавања осиромашеног уранијума у Украјини.
„Мислим да то питање треба да поставите властима у Великој Британији. Ми смо забринути због распоређивања таквог оружја било где у свету“, прокоментарисао је Хак.
Раније је заменик британског министра одбране Џејмс Хипи изјавио да је Лондон Кијеву послао на хиљаде граната за тенкове „челенџер 2“, укључујући и оне са осиромашеним уранијумом, али да не прати одакле се те гранате испаљују.
Приликом употребе овакве муниције, на тло се таложи радиоактивна прашина која је изузетно токсична и не може се деконтаминирати. Њихова употреба може довести до избијања рака.
Зграда амбасаде Русије у Лондону - Sputnik Србија, 1920, 26.04.2023
РУСИЈА
Руска амбасада у Лондону: Запад Украјини доделио улогу депоније за радиоактивни отпад
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала