- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руска амбасада у Лондону: Запад Украјини доделио улогу депоније за радиоактивни отпад

© Sputnik / Алексей Филиппов / Уђи у базу фотографијаЗграда амбасаде Русије у Лондону
Зграда амбасаде Русије у Лондону - Sputnik Србија, 1920, 26.04.2023
Пратите нас
Изјаве заменика британског министра одбране Џејмса Хипија о оружју са осиромашеним уранијумом у Украјини указују на то да је Запад одредио да та земља игра улогу депоније радиоактивног отпада, наводи се у саопштењу руске амбасаде у Лондону.
Према наводима амбасаде, Хипијеве речи показују немилосрдну политику Англосаксонаца на свеопшту ескалацију „конфликта преко посредника“ који су они покренули у Украјини.
„Сада је већ сасвим јасно да је овој земљи Запад предодредио улогу не само антируског војног полигона, већ и депоније за радиоактивни отпад“, истиче се у саопштењу.
Дипломатско представништво позвало је британске власти да се не теше илузорним надама да ће изаћи „суви из воде“ пребацивањем одговорности за муницију на украјинске трупе.
Раније је заменик британског министра одбране Џејмс Хипи изјавио да је Лондон Кијеву послао на хиљаде граната за тенкове „челенџер 2“, укључујући и оне са осиромашеним уранијумом, али да не прати одакле се те гранате испаљују.
Приликом употребе овакве муниције, на тло се таложи радиоактивна прашина која је изузетно токсична и не може се деконтаминирати. Њихова употреба може довести до избијања рака.
Америчке трупе користиле су муницију са осиромашеним уранијумом током операције „Пустињска олуја“, бомбардовања Југославије и инвазије на Ирак 2003. године. Као што су приметили стручњаци, коришћење ове муниције може довести до онколошких болести.
Заменица британског министра одбране Анабел Голди изјавила је раније да ће Лондон, поред слања ескадриле борбених тенкова „челенџер 2“, у Украјину такође послати муницију укључујући оклопне гранате које садрже осиромашени уранијум.
Након тога је председник Русије Владимир Путин упозорио да ће Москва бити принуђена да реагује ако колективни Запад почне да користи оружје са нуклеарном компонентом.
Последице НАТО бомбардовања у близини Прешева - Sputnik Србија, 1920, 25.04.2023
РУСИЈА
Лавров још једном подсетио на последице бомбардовања Југославије осиромашеним уранијумом
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала