- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Одлука коју је Новак чекао годинама – тениска традиција одлази у заборав

© AP Photo / Seth WenigНовак Ђоковић крај линијског судије коју је погодио лоптицом.
Новак Ђоковић крај линијског судије коју је погодио лоптицом. - Sputnik Србија, 1920, 29.04.2023
Пратите нас
Асоцијација тениских професионалаца донела је одлуку да потпуно укине линијске судије на свим турнирима и уведе Електронски систем одлучивања.
Тениска традиција ће званично бити промењена 2025. године када ће сваки турнир почети да користи Електронски систем одлучивања који се до сада примењивао на Аустралијан опену и Ус Опену.
"Одлука је подржана после интензивних истраживања који је АТП обавио преко својих финансијера, укључујући и навијаче, установљено је да су прецизност и конзистенција најважнији фактори у примени различитих система", стоји у саопштењу АТП.
Андреа Гауденци, председник АТП сматра да је ова одлука важан тренутак за историју белог спорта јер се прекида дуга традиција.
„Ово је важан моменат за наш спорт и до њега нисмо дошли без пажљивог разматрања. Традиција је срж тениса и линијске судије су играле важну улогу у игри током свих ових година. Ипак, имамо одговорност да прихватимо иновације и нове технологије. Наш спорт заслужује најпрецизнију форму суђења и одушевљени смо што можемо да ово применимо на АТП Туру од 2025. године“, поручио је Гауденци.
Идеја о томе да технологија замени линијске судије постоји већ дужи временски период, а много турнира је увелико практикује што је наишло на позитивне реакције тенисера и навијача, посебно Новака Ђоковића.
Најбољи тенисер света и раније је био заговорник одлуке о томе да се укину линијске судије, а поготово је почео подржава ту идеју после УС Опена 2020. године када је дисквалификован је јер лоптицом случајно погодио линијског судију.
„Неко ме је у августу у Њујорку питао да ли бих подржао идеју да имамо овакву технологију на сваком турниру и да турнири направе овакву инвестицију. Рекао сам да подржавам то јер осећам, наравно да схватам историју и традицију и навике судија у столици да имају линијске судије, има и волонтера, судија који воле тенис који желе да буду на терену близу играча и да буду део овог догађаја. Међутим ја сам за технологију. Мислим да је се доказало да је то исправно у овој ситуацији. Не видим зашто бисмо имали линијске судије искрено ако имамо технологију. Задржао бих скупљаче лоптица али ако се ради о линијама ја сам за технологију“, рекао је Новак пре две године поводом укидања линијских судија.
Видео технологија односно званично Електронски систем одлучивања почела је да се користи у току пандемије корона вируса када се тражило решење да се турнири играју са што мањим безбедносним ризиком, односно да интеракција међу људима буде што је могуће мања.
Док су Аустралијанци и Американци прихватили идеју АТП, Вимблдон и Ролан Гарос још увек нису потврдили да ће поћи истим путем.
*Погледајте најновију епизоду Миљановог корнера
Матеј Сабанов и Душан Лајовић на АТП купу - Sputnik Србија, 1920, 27.04.2023
СПОРТ
Филип поново потонуо, Душан наставио победнички низ, а Карацеву припао српско-руски дерби
Мира Андрејева - Sputnik Србија, 1920, 27.04.2023
СПОРТ
Чудо из Сибира!
Елена Свитолина - Sputnik Србија, 1920, 27.04.2023
СПОРТ
Украјинка испала и одбила да пружи руку Белорускињи /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала