- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Раст плата, слабљење инфлације, висока потражња за радницима у 2023: Анализа хрватских послодаваца

CC0 / Pixabay / Пољопривредник
Пољопривредник - Sputnik Србија, 1920, 29.04.2023
Пратите нас
Послодавци у Хрватској у овој години очекују раст плата, односно укупних примања запослених од осам до 10 посто, наводи се у недељном аналитичком прилогу Хрватског удружења послодаваца (ХУП) „Фокус седмице“.
Раст плата запослених од осам до 10 одсто знатно је изнад очекиване овогодишње просечне стопе инфлације у Хрватској од 6,5 одсто, наводи се у публикацији ХУП-а.
Снажна динамика раста плата оснажује очекивања централних банака да ће ове године већински утицај на инфлацију имати јединични трошак рада, сматрају послодавци.
„Тиме је проширена јавна стручна расправа о покретачима инфлације у односу на тезе да су профитне марже имале кључни утицај на убрзање инфлације“, наводи се у публикацији.
Послодавци у реалном сектору су у целој прошлој години снажно подизали плате у борби за задржавање сваког радника, а нарочито оних с најконкурентнијим вештинама на домаћем тржишту, пише у анализи, те додаје да је раст плата настављен и у овој години, преноси портал СЕЕбиз.
Наводи се и да рани овогодишњи подаци с тржишта рада сигнализирају како ће потражња за радницима и даље остати висока, а притисак на раст плата у комбинацији са слабљењем инфлације појачаће опоравак реалних плата, односно куповне моћи.
У овој години ХУП очекује раст запослености од око два посто, уз пад стопе незапослености на 6,5 посто са седам посто прошле године.
Берза - Sputnik Србија, 1920, 08.01.2023
ЕКОНОМИЈА
Више ни стручњаци не разумеју шта се дешава: Нови термин у светској економији — перманентна криза
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала