- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Москва спрема жесток одговор Пољској због упада полиције у школу при руској амбасади

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаАмбасада Русије у Пољској
Амбасада Русије у Пољској - Sputnik Србија, 1920, 29.04.2023
Пратите нас
Москва ће оштро одговорити на упад представника пољских власти на територију школе при амбасади Русије у Варшави с циљем да је заплене, саопштило је Министарство спољних послова Русије.
„Овај толико дрзак корак Варшаве који излази из оквира цивилизоване међудржавне комуникације неће остати без наше оштре реакције и последица по пољске власти и интересе Пољске у Русији. То треба да знају иницијатори таквих противречних и провокативних планова“, наводи се у саопштењу руског спољнополитичког ресора.
Акције пољских власти Москва сматра непријатељским и оцењује их као неприхватљиво кршење Бечке конвенције о дипломатским односима из 1961. године и „још један напад на руску дипломатску имовину у Пољској“.
Портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова изјавила је да су незаконите радње Пољске руске школе при руској амбасади у Варшави – провокација.
„Званична Варшава годинама крши закон – међународно право, билатералне споразуме, унутрашње законе. Понаша се изазивачки и противзаконито. То се може описати једном речју – провокација“, написала је Захарова на Телеграму.

Огласио се амбасадор Русије у Пољској

Руски амбасадор у Пољској Сергеј Андрејев изјавио је да ће Москва изразити протест Варшави због заузимања школе при амбасади Русије.

„Реч је о противправној радњи, кршењу Бечке конвенције у дипломатским односима. Ми ћемо, наравно, изразити протест“, рекао је Андрејев.

Амбасадор је објаснио да се ради о противправном делу, јер је реч о упаду на територију дипломатског објекта.
Истовремено је истакао да школа при руској амбасади не може да ради у таквим условима.
„Школа ће наставити са радом у другим просторијама дипломатског представништва. Биће обезбеђен нормалан завршетак школске године и полагање испита“, рекао је амбасадор.
Раније је дописник Спутњика јавио да су представници градских власти у Варшави у пратњи полиције стигли испред зграде школе при руској амбасади. Након што су руске дипломате одбиле да отворе врата, полиција је развалила капију и ушла унутра. На лице места стигао је и руски амбасадор Сергеј Андрејев. Заменик амбасадора је рекао да су пољске власти дале рок запосленима у школи да до 18 сати напусте зграду.
Пољски полицајац - Sputnik Србија, 1920, 29.04.2023
РУСИЈА
У Варшави полиција упала у школу при руској амбасади; Запослени до 18 сати да напусте зграду
Амбасада Русије у Варшави - Sputnik Србија, 1920, 29.04.2023
РУСИЈА
Примаков након упада у руску школу у Варшави: Русија ће вам ово запамтити
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала