- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

У Варшави полиција упала у школу при руској амбасади; Запослени до 18 сати да напусте зграду

© Fotolia / Radoslaw MaciejewskiПољски полицајац
Пољски полицајац - Sputnik Србија, 1920, 29.04.2023
Пратите нас
Представници градских власти у Варшави у пратњи полиције упали су у зграду школе при руској амбасади, јавља дописник Спутњика. На лице места стигао је и руски амбасадор Сергеј Андрејев.
На лицу места су били присутни и представници руске амбасаде, укључујући заменика амбасадора Андреја Ордаша. Представници пољских власти су захтевали да се отворе врата на школи, али је руска страна то одбила. Ордаш је истакао да су незаконите све одлуке о заплени зграде. Он је упозорио пољске власти на узвратне дипломатске мере.
Амбасада Русије у Пољској - Sputnik Србија, 1920, 29.04.2023
РУСИЈА
Москва спрема жесток одговор Пољској због упада полиције у школу при руској амбасади
Након тога су представници специјалних служби који су стигли на лице места развалили капију и упали у зграду школе. Потом су блокирали капију како не би могла да се изнесе имовина.
Заменик амбасадора је рекао да су пољске власти дале рок запосленима у школи да до 18 сати напусте зграду.
Како је касније рекао портпарол пољског Министарства спољних послова Лукаш Јасина за локалну телевизију, градске власти Варшаве данас су покренуле процес одузимања зграде у којој се налази средња школа при руској амбасади. Он тврди да је руска страна „илегално“ заузела поменуту зграду.

„Русија ће запамтити овај дан“

Одмах је реаговао и председник „Россотрудничества“ Евгеније Примаков који је рекао да ће Русија запамтити дан кад су представници градских власти Варшаве упали у школу.

„Пољаци разваљују врата руске школе при амбасади. Запамтићемо овај дан. Школа! При амбасади!“, написао је Примаков на Телеграму.

Раније је Министарство спољних послова Пољске саопштило да се обратило компетентним органима државне управе поводом две некретнине које су у „нелегалном поседу Русије“ и које се не „користе за дипломатске и конзуларне потребе“. Једна од њих је школа при амбасади у Варшави, а друга је зграда у којој су раније живеле руске дипломате.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала