- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Важна војна документа завршила у тоалету паба: Британска морнарица покренула истрагу /фото/

CC0 / Unsplash/Kristina Gadeikyte / Лондон
Лондон - Sputnik Србија, 1920, 29.04.2023
Пратите нас
Британска Краљевска морнарица саопштила је да истражује како су документа означена као „званично осетљива“ пронађена у тоалету паба.
Документа нађена у тоалету су садржавала детаље о ХМС „Ансон“ - једној од најнапреднијих подморница британске морнарице, тврде британски медији.
Како наводе, досијеи су остављени у пабу „Фурнес Релвеј“ у Бароу-ин-Фурнесу, а неименовани извор наводи да су пронађени на поду тоалета.
Документи приказују механизме деловања подморнице, а користе их чланови посаде не би ли научили, на пример, како да снизе притисак у деловима њеног система.
Британска морнарица је навела да је реч о општој документацији која не садржи поверљиве податке, наводе британски медији.
Извор из морнарице је за британски таблоид „Сан“ рекао да документи садрже само поједностављени нацрт система, али не и објашњење његовог функционисања.
„Ово су општи документи за вежбу који не садрже поверљиве информације. Међутим, ми сва сигурносна питања схватамо крајње озбиљно и истражићемо околности њиховог проналаска“, казао је портпарол ратне морнарице.
Извор листа „Сан“ је навео и да је угоститељски објекат био препун када су папири, означени као „службено осетљиви“, пронађени на поду тоалета.
Паб се налази недалеко од бродоградилишта БАЕ Системс у граду Бероу-ин-Фурнесу, где је подморница раније израђена. ХМС „Ансон“ је пета офанзивна подморница нове класе „Естут“ британске морнарице.
Пловила су способна да испаљују крстареће ракете „томахавк“ и на интернет страницама морнарице су описана као „највеће, најнапредније и најснажније нападачке подморнице“ икада, пренео је Танјуг.
Ронилачки тимови америчке морнарице намештају подводне каблове - Sputnik Србија, 1920, 09.04.2023
СВЕТ
Пројекат ЕМА - подморски сукоб Америке и Кине: Да ли ће окончати интернет какав знамо
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала