- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

„Не знате шта сте пропустили“ – испала дана због које им се смеје цела Италија

© Tanjug / Alessandro GarofaloНаполи - Салернитана, прослава титуле
Наполи - Салернитана, прослава титуле - Sputnik Србија, 1920, 30.04.2023
Пратите нас
Све је било спремно за велику фешту на југу Италије, незапамћену прославу титуле шампиона Италије која се чека 33 године, али је Булаје Дија, фудбалер Салернитане, „охладио“ навијаче Наполија овог поподнева.
Лидер Серије А није успео да слави пред 80.000 својих навијача, било је нерешено (1:1), па је фешта одложена до следећег кола. Једно је сигурно - оваква прослава тешко да ће бити уприличена када за то дође време, јер све је данас у Напуљу одисало на титулу.
Наполитанци више од три деценије сањају скудето, а и данашњи дан је требало да протекне у складу са култном поруком - „Не знате шта сте пропустили“.
Транспарент са овим натписом, премијерно окачен на напуљуском градском гробљу Пођореале, кад је Наполи освојио први скудето, био је неколико пута репризиран на разним светским меридијанима, последњи пут у Аргентини, пре неколико месеци када су Гаучоси освојили Мундијал после 36 година.
Случајно или не, и трећи скудето Наполија долази после крунисања Аргентине као планетарног шампиона, баш као три и по деценије раније. Данас је 30. април, а последњи скудето је стигао 29. априла победом над Лацијом (1:0) и управо је тријумф Интера над римским великаном од 3:1 нешто раније покренуо славље на улицама ове недеље.
У Напуљ је претходних дана стигло на десетине хиљада људи из целог света, процењује се да на целој планети има више од 80 милиона навијача Наполија. Међу њима има ватрених навијача који су дочекали скудето после 33 године, али још више оних који желе да виде славље о којем се причају бајке већ неколико деценија.
*Погледајте данашњу атмосферу у Напуљу:
Наполитанци се већ више од једног века селе по свету, представљају уз Сицилијанце, најбројнију исљеничку италијанску подгрупу. Данас готово да нема кутка на планети где их нема. Kолико је атмосфера била наелектрисана у Напуљском заливу говори податак да је Лучано Спалети морао да одустане од уобичајеног мини-карантина пред меч на домаћем терену у хотелу на самој напуљској риви јер су хотели попуњени.
Префект града Наполија Kлаудио Палома и његови сарадници су помно проучавали снимке и извештаје са славља пре 36 и 33 године како би што боље организовали град за „лудницу“ која је требало да настане.
Међутим, све је покварио Булаје Дија поготком у 84. минуту којим је одложио шампионско славље Наполитанаца барем за седам дана. Разлог да се цела Италија смеје овог поподнева лидеру Серије А.
*Погледајте најновију епизоду Миљановог корнера
Карен Хачанов - Sputnik Србија, 1920, 30.04.2023
СПОРТ
Шпанац напао Руса у налету очаја, овај му узвратио: „Никад нисам варао“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала