Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Потпредседник Српске листе: Не претимо кад кажемо да би отварање моста на Ибру водило у сукобе

© Tanjug / Филип КраинчанићМост на Ибру у Косовској Митровици
Мост на Ибру у Косовској Митровици - Sputnik Србија, 1920, 30.04.2023
Пратите нас
Потпредседник Српске листе Игор Симић рекао је вечерас да отварање моста преко Ибра у Косовској Митровици није добра идеја и да Српска листа не прети када каже да би отварање моста водило у сукобе.
Скупштина општине Северне Митровице одлучила је у петак да се надлежнима пошаље захтев да се омогући слобода кретања за аутомобиле на главном мосту на Ибру који спаја северну и јужну Митровицу, а Српска листа је осудила тај захтев.
„Када је у питању митровачки мост, компликована је ситуација. То је одбрана бедема опстанка Срба на КиМ. На том месту се од 1999. године, до данас, догодило више од 1.000 напада Албанаца ка Србима. Слобода Срба је плаћена крвљу на том митровачком мосту. То отварање може бити само уз договор свих Срба. Ту слободу нам нико није дао на тацни, сви смо је платили“, поручио је Симић за ТВ Пинк.
Он је додао да нико не пита шта је са Србима и мостовима у другим деловима КиМ.
„Широм КиМ постоји много лепих мостова. У Призрену рецимо, али нико се није питао где су Срби"“ истакао је Симић.
Он је додао и да Српска листа не прети када каже да ће насилно отварање моста сигурно водити у сукоб.
„Све се може решити само уз добру политичку вољу, нажалост, то долази само из Београда. Ако не можемо да живимо једни са другима, да нађемо начин да живимо у миру. Имамо пет других приступних путева који повезују југ и север Митровице, нема аргумента за хитну потребу отварања тог моста. Јасно је да иза тога стоји Курти. Ми из Српске листе апелујемо на све релевантне факторе да ни у ком случају не дозволе насилно отварање, јер то имати може далекосежне последице“, рекао је Симић.
Када је реч о формирању Заједнице српских општина, циљ је да се заштите основна људска права Срба и осталих етничких група, додаје Симић.
„Десет година смо чекали ЗСО, не десет дана или десет месеци. Десет година смо дали шансу међународној заједници. Веровали смо ЕУ, сматрали да постоји неки кредибилитет, нека владавина права... Курти је стотину пута поновио да неће дозволити ЗСО, зато што би то сачувало Србе на КиМ. Његов покрет Самоопредељења говори да жели етнички чисто Косово, без Срба. Стичем утисак да Курти мисли у својој глави: ако нема Срба - нема ни проблема“, истакао је потпредседник Српске листе.
Симић је указао на бројне проблеме са којима се Срби свакодневно сусрећу.
„Шта раде из Приштине? Малтретирају Србе свакодневно, пуцају им у леђа, цивилима, који иду од посла ка кућама, доводе полицију у српске средине... Последњи случај Милана Јовановића говори све, а шта је са претходнима којих је много? Осим анемичних саопштења, немате реакцију међународне заједнице. Штавише, они говоре да се 'обе стране примире'. Како да се примири неколико десетина Срба, који се без икаквог доказа држе у приштинским казаматима“, истакао је Симић.
Он је рекао да зелено светло Приштини за улазак у Савет Европе код Срба изазива једино осећај неправде.
„Свесни смо лицемерја појединаца, а бар они који воде преговарачки процес, треба да буду неутрални. Из ЕУ су поздравили 'контејнер' изборе на северу КиМ, где је учествовало 13 Срба, од 45.000 уписаних, док се, са друге стране, показало се како изгледа кад су Срби јединствени“, рекао је Симић.
Анкета
Очекујете ли да ће на новој рунди преговора Београда и Приштине бити постигнут напредак?
Барикада на мосту на Ибру у Косовској Митровици - Sputnik Србија, 1920, 29.04.2023
СРБИЈА
Сад је све у игри: Потез Приштине који личи на припрему новог погрома
Возило Кфора у близини моста на Ибру - Sputnik Србија, 1920, 29.04.2023
Шта је циљ одлуке Приштине да отвори мост у Косовској Митровици?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала