Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Сусрет Брнабић – Пленковић: Србима из Хрватске потребно више од протоколарних лепих жеља

Пратите нас
Састанак премијера Србије и Хрватске требало би да колико-толико побољша положај преосталих Срба у Хрватској, мада је њима потребно више од протоколарних лепих жеља, сматрају саговорници Спутњика.
Премијерка Србије Ана Брнабић састала се у Загребу са председником Владе Хрватске Андрејем Пленковићем, а учествовала је и на четвртој Великој скупштини Српског народног вијећа (СНВ) у Загребу. У делегацији са премијерком је и министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог Томислав Жигманов.
Поред делегација из Србије и Хрватске, Великој скупштини присуствовала је и висока делегација из Босне и Херцеговине, односно Републике Српске. На скупштини су се окупили чланови СНВ-а и представници српске националне мањине из више од 150 општина, градова и жупанија, као и представници организација српске заједнице у Хрватској.

Србима у Хрватској треба више од протоколарних лепих жеља

Новинар из Хрватске Саша Косановић каже за Спутњик да од „повијесних политичких посета“ српско-хрватских званичника и њихових изјава не очекује ништа јер сваки пут се дају стереотипне изјаве које не значе баш ништа у реалном животи Срба у Хрватској, ни Хрвата у Србији.
Ипак, Косановић примећује да се неке ствари мењају, али мање уз подршку влада две земље а знатно више уз велики труд мањинских представника – Српског националног вијећа у Хрватској и Томислава Жигманова у Србији.
„Надам се да ће Србија бити паметнија, боља и моралнија и да ће хрватској мањини дати и пружити више него што је хрватска влада дала Србима кад је улазила у Европску унију и кад је било повијесно време да се некаква права побољшају и да се ситуација поправи. Мени је драго да је дошла председница владе и волео бих да те посете буду чешће и мање приметне у медијима и да толико буду честе да више не буду вест. Али иза посета и лепих речи мени који живим 32 године у независној републици Хрватској и прошао сам апсолутно све што се овде морало проћи, треба мало више од протоколарних добрих жеља и са једне и са друге стране.“
Зато би одлично било да Србија улаже у инфраструктуру крајева у којима живе Срби и то би у Хрватској свако поздравио, каже Косановић, додајући да ништа не значи само то што су се Брнабићева и Пленковић сликали и прошетали Загребом.

Сваки сусрет помаже Србима у Хрватској

Председник Документационо информационог центра „Веритас“ Саво Штрбац поздравља сусрет српског и хрватског премијера јер води ка нормализацији односа две земље и може помоћи Србима у Хрватској који су сад, нажалост, само национална мањина, као и националној мањини Хрвата у Србији.
Штрбац подсећа да су и владајући СНС у Србији као и ХДЗ у Хрватској припадају истој заједници Европских народњачких странака и зато би било логично и да се њихови лидер чешће састају.

Несрећно изабран датум

Штрбац, међутим, примећује да је датум посете Брнабићеве „несрећно изабран“, јер је Хрватска већ почела обележавање годишњице операције „Бљесак“, која је изведена 1. и 2. маја 1995. године на српску област Западна Славонија у Крајини где је протерано око 15.000 људи колико их је ту живело.
„До сада у 'Веритасу' имамо забележене 283 жртве у тој акцији, од тога је 40 одсто цивила – 114. Имамо чак 56 жена, у процентима 20 одсто и још 111 имамо нерешених судбина. Од тих протераних преко 15.000 протераних Срба тек око 1.500 се вратило. То је она старачка популација која ионако умире.“
Обележавање акције „Бљесак“ у Хрватској је почело још у суботу отварањем спомен подручја, наводно концентрационог логора „Бучје“ ког су држали Срби у Хрватској, додаје Штрбац.
„На самом споменику пише 'Српски концентрацијски логор 'Бучје', убијених и несталих тијеком домовинског рата током 1991.' и ту се налазе фотографије и подаци о 28 људи. Дакле, не знам како је пало на памет Српском народном вијећу да баш данас закаже састанак у времену обележавања ове њихове акције, једне од оних коју они величају као једну од највећих њихових успеха у рату, поред 'Олује'“, закључио је Штрбац.
СРБИЈА
Брнабићева у Загребу: О отвореним питањима на што рационалнији начин
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала