- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Трио Дулетових црно-белих хероја из 2010. за Спутњик: „Само је небо граница за Жељков Партизан“

© AFP 2023 / DMITRY KOSTYUKOVАлександар Рашић
Александар Рашић - Sputnik Србија, 1920, 01.05.2023
Пратите нас
Ексклузивно
Навијачи Партизана се са великом дозом среће сећају 2010. године и Париза. Црно-бели су на челу са Душком Вујошевићем стигли до пласмана на Фајнал фор Евролиге и тако били у четири најбоље екипе Старог континента. Тада је Партизан последњи пут играо плеј-оф, а сада играчи из те генерације говоре за Спутњик ово овогодишњем успеху црно-белих.
Александар Рашић, Александар Аљоша Митровић и Лестер Бо Мекејлеб присећају се у разговору за Спутњик успеха направљеног пре 13 година, али и истичу своје прогнозе и виђење овогодишње екипе Партизана те предстојеће серије против Реал Мадрида.
Бо Мекејлеб - Sputnik Србија, 1920, 25.04.2023
СПОРТ
Чувени Бо Мекејлеб за Спутњик: „Уз кошаркашког генија Обрадовића Партизан иде на Фајнал фор!“
Сезона 2009/10 је једна од најуспешнијих у историји клуба.
Све је почело са позивом Евролиге да представљају Европску кошарку на америчком континенту. У октобру, Партизан је одиграо историјске мечеве са Денвером и Финиксом, и тако постао први клуб са ових простора који је имао прилику да одмери снаге са НБА тимовима.
Партизан је касније по трећи пут заредом дошао до трипле круне и после 12 година поново стигао до Фајнал фора који се одржао у Паризу. У полуфиналу Партизан је после продужетака поражен од Олимпијакоса, а у борби за треће место су такође поражени после продужетака, од ЦСКА.
Била је то једна потпуно луда сезона, више него успешна, а зачин целе сезоне била је она тројка Душана Кецмана против Цибоне у Загребу.
Екипу су тада представљали Лоренс Робертс, Стефан Синовец, Бо Мекејлеб, Душан Кецман, Страхиња Милошевић, Александар Рашић, Владимир Лучић, Сава Лешић, Александар Аљоша Митровић, Петар Божић, Алекс Марић, Јан Весели, Дарко Балабан, Бранислав Ђекић и Славко Вранеш. Тренер је био наравно Душко Вујошевић.
Тројица првотимаца из те сезоне присећају се за Спутњик великог успеха и најављују плеј-оф серију ове сезоне у којој ће Партизан играти против Реал Мадрида.

Сезона 2009/2010 – као најлепши сан!

Аљоша Митровић је био део те чувене генерације и са осмехом на лицу присећа се свега што је доживео у једној од најбољих сезона у историји црно-белих.
„После 13 година колико је прошло од те сезоне могу да кажем да је стварно прелепо када видим да се навијачи тога свега и даље сећају. А, сећамо се и ми који смо били део те екипе. Наравно увек ми је топло око срца. После овог времена могу да кажем да је та сезона била као један диван сан“, рекао је Митровић.
Навијачи ће се сећати и сјајних потеза које је Александар Рашић правио пре 13 година.
„Та 2010. била је једна од узбудљивијих и значајнијих сезона како за мене тако и за све играче тада. Није кренуло сјајно, полако смо дизали форму упознавали се и почели да правимо добре резултате у домаћим такмичењима и Евролиги. На крају нисмо имали среће да се пласирамо у финале Евролиге, али је та сезона свакако за сећање“, каже Рашић за Спутњик.
Па додаје:
„Дефинитвно су ми две сезоне у Партизану најдраже у каријери, поготово зато што сам као млађи навијао за Партизан. Имали смо успеха са две трипл-круне, играли смо сјајно. Тада су навијачи Звезде навијали за нас у Евролиги“.
Од тројке Душана Кецмана, па све до пласмана у Париз, црно-бели су те сезоне доживели много чуда.
Рашић је управо био тај ко је додао Кецману лопту за ону тројку са целог терена за победу у Загребу против Цибоне и освајање АБА лиге.
„Тај моменат ми је остао у сећању као да је јуче било. Имали смо тај карактер да никада не одустајемо. Тако живиш, тако тренираш и тако размишљаш. Остало је 0,6 секунди до краја, а ми смо размишљали шта да урадимо за то време. На крају смо успели, промашен пенал, удвајање испод коша, пас за Томаса који је водио лопту. Чувао сам Богдановића и изашао сам на Томаса јер сам мислио да ће он дефинитивно да шутира. Додао је Богдановићу и овај је погодио и ја шта ћу да изведем лопту. Имао сам дилему да ли да бацим Дулету или Робертсу, али је Дуле желео лопту, онда смо ми почели да се радујемо, а они да тугују“, присећа се Рашић.
Слично размишља и Митровић.
„Са ове дистанце могу слободно рећи да екипама у модерном спорту не догађа чудесних ствари као што се нама тада догодило. Али, мислим да смо то заслужили својим радом и односом према игри и међу собом. Били смо вођени одличним тренером и његовим стручним штабом. Та сезона је можда нешто најлепше што сам доживео у каријери“, каже Аљоша.
Велики део тајне тог успеха крије се и у атмосфери коју је унутар тима створио тренер Вујошевић.
„Атмосфера међу нама је била одлична, што ван паркета што на њему. То су сви могли да виде, али оно што нису могли сви да виде је да смо били компактна група и у свлачионици и на терену где смо се лепо проводили. Једни за друге смо давали све од себе да помогнемо свима. Са Дулетом је било лепо радити јер врхунски познаје кошарку, али и зато што је он човек који има истанчан смисао за хумор. Тако да то све није био само крвав рад иако га је било пуно. Али је било пуно момената где смо ми били обични људи, шалили смо се и уживали у томе што радимо. Јасно смо знали границе, наша озбиљност је била на врхунском нивоу што је довело до резултата. Када смо дошли до Фајнал фора ми смо мислили да можемо и да га освојимо. Нажалост није се догодило, али ће нам све остати у прелепо сећању“, додаје Митровић.
Добру атмосферу у тадашњем тиму потврђује и Рашић.
„Ишли смо на НБА турнеју, фалили су нам Лоренс и Мекејлеб који су нам касније били окоснице тима. Ишли смо на турнеју у Америци, играли сом са Денвером и Финиксом, била је то фина припрема за чудесну сезону која се касније догодила. Красило нас је заједништво, сјајна група момака, дружили смо се ван терена. Били смо специфични, сваки дан смо седели и пили кафу. Некако смо градили тимски дух и ван терена и на терену“, истиче Рашић.

Тада смо све шокирали – можемо поново!

На речи Митровића и Рашића надовезује се један од најбољих и најомиљенијих странаца и плејмејкера у историји клуба Лестер Бо Мекејлеб.
„Та 2010. година је била феноменална. Освојили смо све трофеје у Србији и добили награду тако што смо отишли на Фајнал фор Евролиге. Све смо тада шокирали када смо отишли на Фајнал фор“, каже Мекејлеб за Спутњик и пожелео да се тако нешто понови.
Сам доживљај Фајнал фора био је посебан за све у црно-белом. Догађаји попут завршнице Евролиге памте се читавог живота. Нису само утакмице у центру пажње, већ и оно што се не види на камерама.
„Фајнал фор је вероватно после НБА финала друго највеће такмичење. Количина познатих личности и легенди које сам видео у холу хотела тих дана је нешто што сам могао да сањам. Заслужили смо да се нађемо тамо, веровали смо да можемо да будемо најбољи. На крају нас је један шут делио од финала са Барселоном“, рекао је Митровић.
А, како Рашић упоређује ову сезону 2023 са оном од пре 13 година?
„Тешко ми је да упоредим сезоне и са навијачке стране јер сам тада био играч, нисам то могао да доживим као сада. Сада је тотално лудило, али могу да упоредим да је била хистерија као и сада поготово када смо играли против Макабија у Арени за пролазак на фајнал фор“, истиче бивши играч црно-белих.
Пре више од деценије је и систем такмичења био другачији.
„Систем такмичења је био такав да је свако свакога могао да добије. Нема простора за опуштање јер одмах дође на наплату. Партизан је подизао форму у току сезоне, више је размишљао о себи и о томе како да унапреди своју игру и да стекне константу како би на свакој утакмици наметнуо свој ритам игре и зависио од свог учинка. Мислим да имају шансе, нема фаворита. Можда су неке екипе за нијансу по саставу тима боље, али свако у топ осам има шансу да прође и победи било кога“, додао је Рашић.

Ко иде на Фајнал фор – Партизан или Реал Мадрид?

Може ли Партизан Жељка Обрадовића сада поново до завршнице Евролиге?
„Овогодишњи Партизан је заиста лепо гледати, чини ми се сјајно. Можда је почетак био спорији, што је и нормално јер инстант производи у спорту обично не пролазе добро. Партизан је растао кроз сезону, бивао је све компактнији, сада играчи имају улоге, Партизан изгледа такмичарски добро, али и за око. О Жељку Обрадовићу не треба трошити речи, сигурно је и његов стручни штаб на високом нивоу чим су створили овакву екипу која може да победи било кога у Европи“, каже Митровић.
Мекејлеб истиче да види Партизан на Фајнал фору. И верује у Жељка Обрадовића.

„Биће то добар меч између Реала и Партизана. Али, Партизан има кошаркашког генија Обрадовића. И мислим да ће он поставити Партизан у позицију да сруши Реал Мадрид“, констатује Бо Мекејлеб за Спутњик.

Црно-бели ће имати јако тежак посао јер ће прекопута гледати у најтрофејнији европски клуб. Неко би рекао и највећи.
Међутим, већ је Парни ваљак побеђивао највеће тимове Евролиге ове сезоне.
„То што је Партизан победио Ефес, Олимпијакос, Реал и Монако је доказ да могу и да имају шансу да направе нешто. Да су изгубили утакмице од фаворита не би имали толико самопоуздања. Сада када су их победили и играју са пуно самопоуздања без респекта према било коме знају и они да је све могуће“, подвлачи Рашић.
Исто мисли и Митровић који данас наступа за Шамал из Катара.
„У плеј-офу је све могуће, Партизан је показао да је у завидној форми, на врхунском нивоу, поседује играче који могу да решавају утакмице, као и оне који могу да буду стубови одбране. Води их најбољи тренер у историји Европе, само је небо граница. Видећемо докле ће то довести јер у спорту не постоје гаранције. Ми као навијачи Партизана имамо стварно доста разлога за оптимизам. Партизану је место у плеј-офу, али и на Фајнал фору“, закључио је Митровић.
Јасно је да је генерација 2010 уз Жељков Партизан на путу ка исписивању нове историје.
Миленко Тепић - Sputnik Србија, 1920, 24.04.2023
СПОРТ
Партизановци о пласману у плеј-оф Евролиге – „Врхунски резултат, надамо се Фајнал фору“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала