- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Јасан сигнал Алијанси: Белорусија припрема полигоне за размештање стратешких ракетних система

© AFP 2023 / VLADIMIR NOVIKOV Радник чисти интерконтиненталну балистичку ракету "Топољ-М" на аеромитингу у Москви.
Радник чисти интерконтиненталну балистичку ракету Топољ-М на аеромитингу у Москви. - Sputnik Србија, 1920, 01.05.2023
Пратите нас
Белорусија наставља да одржава инфраструктуру објеката где су раније биле стациониране јединице стратешких ракетних снага, као и ракетни системи „Топољ“ из разлога што се граничи са земаљама-чланицама НАТО које се понашају изузетно агресивно, оцењују за Спутњик руски војни експерти.
Експерти сматрају да је овим потезом послат јасан сигнал Алијанси да Белорусија почиње да се наоружава. Због ризичне ситуације, како кажу стручњаци, на територији ове земље планира се размештање тактичког нуклеарног оружја, као и ракетног система Искандер-М, што ће бити паритетни одговор на дугогодишњу политику Американаца, односно на њихово распоређивање свог нуклеарног оружја по Европи.
Како је саопштила прес служба Министарства одбране Белорусије, ради се на уређењу полигона, а спроводе се и друге мере у циљу одржавања ове инфраструктуре, а у случају потребе ови објекти се веома брзо могу припремити за употребу.

Белорусија се налази између три ватре

Како каже за Спутњик руски војни експерт Алексеј Леонков, Белорусија је донела ову одлуку из једног разлога – што се налази између три ватре.
„Ту је Украјина са њеним националистима, као и Пољска која се наоружава дуж граница. А што се тиче Запада, Минск тамо уопште нема пријатеље. И белоруска држава се сада не налази у најбољем окружењу. Због овакве ситуације, договори између Русије и Белорусије, који се односе на војно-техничку сарадњу, укључујући и оне који се односе на стратешко наоружање, нису постигнути тек тако. Једноставно, постојала је процена од могућих претњи по ову земљу“, објашњава саговорник Спутњика.
Слично мишљење дели и руски војни експерт Владимир Коновалов. Према његовим речима, Белорусија се граничи са земљама-чланицама НАТО, које се понашају изузетно агресивно.
„На пример, политика пољске владе је апсолутно неадекватна, а могу се наћи и докази да је ова влада подржавала људе који су покушавали да изврше државни удар у Белорусији. Дакле, белоруско руководство је донело правилну одлуку јер овој земљи прети опасност. Због тога су и Русија и Белорусија објавиле сарадњу на војном плану у разним областима“, објашњава наш саговорник.

Јасан сигнал и одговор Алијанси

Пошто је ситуација по Белорусију опасна, руски војни експерт Виктор Литовкин сматра да одржавањем инфраструктуре на којој су раније биле стациониране јединице стратешких ракетних снага, као и ракетни системи „Топољ“, Минск даје јасан сигнал Западу и Сједињеним Америчким Државама.
„Ово је демонстрација Белорусије да се наоружава како се нико не би усудио да покуша да је нападне. Због ризичне ситуације, планира се размештање нуклеарног оружја на овој територији, као и система Искандер-М, који може да испаљује ракете са нуклеарним бојевим главама с циљем обуздавања могућег агресора који може доћи са територије Пољске или Литваније. Наравно, поред ових земаља, није искључено да Белорусију може да нападне и Украјина“, упозорава наш саговорник.
Према речима Алексеја Подберјоскина, директора Центра за војно-политичка истраживања, потенцијално распоређивање стратешких ракетних система у Белорусији након тактичког нуклеарног оружја, представљало би сигнал Западу и одговор на све његове акције.
„Ако САД желе и даље желе да наставе да изазивају ескалацију и директан сукоб са Русијом, онда је ово за њих сигнал. То ће бити реципрочан одговор за обуздавање претње од стране НАТО-а“, прецизира стручњак за РТ.
Руски војни историчар Јуриј Кнутов сматра да би ово био паритетни одговор на дугогодишњу политику Американаца, односно на њихово распоређивање свог нуклеарног оружја по Европи.
„Ово је исправна одлука. Америчко нуклеарно оружје је распоређено у Белгији, Холандији, Италији и Турској. Са њим спроводе вежбе, понекад и до два пута годишње. Техничари, специјалисти и пилоти из ненуклеарних земаља уче како да одржавају нуклеарне бомбе и како да њима опремају авионе“, нагласио је стручњак.

Ојачаће безбедност Савезне државе

На питање када ће уопште нуклеарно оружје бити размештено на територији Белорусије, Литовкин каже да није искључено да ће бити распоређено после изградње складишта за тактичко нуклеарно оружје, што ће према плану бити до 1.јула.
„Прво треба да буде изграђено складиште за нуклеарне бојеве главе, за нуклеарне пројектиле. Међутим, што се тиче самог размештања нуклеарног оружја на територији Белорусије, оно вероватно неће бити намењено за употребу, него ће служити за одвраћање потенцијалног агресора“, упозорава саговорник Спутњика.
Размештање и тактичког и стратешког нуклеарног оружја у Белорусији ојачаће безбедност Савезне државе у потпуности, наглашава Кнутов.
„Сада ће противници знати да ће им у случају напада на Белорусију бити задат такав ударац од којег се неће опоравити“, истиче стручњак за РТ.
Подсетимо, руски председник Владимир Путин је 25. марта рекао да су се Москва и Минск договорили да ће, без кршења међународних обавеза, распоредити тактичко нуклеарно оружје у Белорусији. Путин је објаснио да Русија не преноси своје нуклеарно оружје у Белорусију, вец́ ради оно што су САД радиле читаву деценију. Према његовим речима, изградња складишта за тактичко нуклеарно оружје у Белорусији биће завршена 1. јула.
Говорећи о овим плановима, Путин је приметио да је разлог за такав корак изјава Велике Британије о испоручивању Украјини муниције са осиромашеним уранијумом. Истовремено, Путин је напоменуо да је Белорусија одавно тражила да на својој територији размести руско нуклеарно оружје.
Савезна држава - Sputnik Србија, 1920, 07.04.2023
РУСИЈА
Руска тријада штитиће Савезну државу Русије и Белорусије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала