- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Зашто се инсекти окупљају око светла и како им оно мења понашање: Научници изненађени

CC0 / Pexels/Евгения Егорова / Инсекти око сијалице
Инсекти око сијалице - Sputnik Србија, 1920, 01.05.2023
Пратите нас
Научници су дуго сматрали да светиљке привлаче инсекте због самог светла и топлоте, али ново истраживање открило је како би разлог могао да буде другачији.
Научници су новим истраживањем описали како вештачки извори светлости мењају понашање инсеката, јер ремете њихову оријентацију.
Посматрајући лептире, вилинске коњице и мољце у близини вештачког светла, научници са Империјал колеџа у Лондону и Међународног универзитета на Флориди, открили су да инсекти, уместо да лете према њему, заправо вештачком светлу окрећу леђа.
Природно понашање инсеката подразумева да задњи део тела окрећу према најснажнијем извору светла - Сунцу или Месецу. Али, када се нађу у близини вештачког извора светлости, инсекти прилагођавају своје понашање том извору.
Ради се реакцији која се назива дорзални светлосни одговор. То је урођени феномен који се примећује код неких животиња, а које користе оријентацију према Сунцу или Месецу за кретање. Ова оријентација затим омогућава одржавање одговарајућег положаја лета и контроле (у случају летећих инсеката).
Дорзални одговор на светло је пример како се животиње прилагођавају екстремним условима свог окружења, где је светлост ретка и често се користи као средство комуникације и преживљавања.
Али, то не значи да су инсекти привучени вештачким светлом. Научници који су радили на овој студији сугеришу да инсекте током лета заправо вештачко светло „зароби“ и да они једноставно – изгубе пут.
Осим што објашњава зашто се инсекти чудно понашају у близини светиљки, овај научни рад нуди и предлог како да се такво понашање спречи.
Како наводе, уколико желимо да помогнемо инсектима да наставе да се понашају што је природније могуће, а то значи да лете нормалном путањом и не скупљају се око вештачког светла, спољну расвету требало би усмерити према доле, онако како пада светло из природних извора.
То неће у потпуности спречити инсекте да се окупљају око светиљке, али им може помоћи да се пре врате свом нормалном понашању и наставе пут даље.
Шума - Sputnik Србија, 1920, 29.04.2023
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Временска капсула за науку: Да ли је Прадеда најстарије дрво на свету /фото/
Река Неретва - Sputnik Србија, 1920, 26.04.2023
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
У току реке Неретве пронађена нова животињска врста
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала