- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Амерички генерал: САД не желе рат са Русијом

© AP Photo / Matthias SchraderНачелник Здружених генералштабова америчке војске генерал Марк Мили
Начелник Здружених генералштабова америчке војске генерал Марк Мили - Sputnik Србија, 1920, 02.05.2023
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе не траже рат са Русијом, али обраћају пажњу на могућност ескалације сукоба у Украјини, сматра Начелник Здружених генералштабова Оружаних снага САД Марк Мили у интервјуу за часопис „Форин аферс“.
„Мислим да су сви заинтересовани да спрече ескалацију. Русија не жели рат са НАТО-ом или САД, а НАТО и САД не желе рат са Русијом. Дакле, то је у интересу сваке стране, а Украјина дефинитивно не жели рат ових размера на својој територији“, објаснио је он.
Међутим, према Милијевим речима, „постоји реална могућност ескалације“.
„Из дана у дан процењујемо вероватноћу ескалације у вези са свим дејствима које предузимамо ми или Руси. Последице оружаног сукоба између САД и Русије или било које земље НАТО-а и Русије биле би погубне за обе стране. Сви су заинтересовани да се то не дозволи“, рекао је генерал.

У свету постоје три велике силе

Према његовим речима, Русија је, заједно са САД и Кином, један од полова новог триполарног света.
„За разлику од Хладног рата, сада у свету постоје три велике силе: Сједињене Америчке Државе, Кина и Русија. Све имају значајан војни потенцијал у смислу становништва, економије и оружаних снага. Све три имају значајан нуклеарни арсенал“, оценио је он.
Мили је додао да је „током Хладног рата постојао биполарни свет, иако су постојале и друге силе“.
„Данас живимо у триполарном свету, сложенијем од биполарног, и ову ситуацију је веома тешко контролисати“, нагласио је генерал.
Он је додао да је један од главних задатака САД да спрече формирање стратешког војног савеза између Русије и Кине.
„Потребно је учинити све могуће да се то не деси“, приметио је он.

О рату у Украјини

Коментаришући сукоб у Украјини, Мили је рекао да сматра да је мало вероватно да ће се он окончати ове године.
„Сматрам да ће за сваку страну постизање својих политичких циљева – а рат значи постизање политичких циљева војним средствима – бити веома компликовано и веома тешко. И, искрено говорећи, не мислим да постоји могућност да се то догоди ове године“, закључио је Мили.
Према његовим речима, већи део руских Оружаних снага није страдао у украјинском сукобу.
Према његовим речима, оцену стања руских трупа које учествују у украјинском сукобу „озбиљно су искривили поједини медији“.
Штавише, Русија ће вероватно обновити своју будућу војску у већу и способнију силу, додао је генерал.
Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара 2022. године објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Поглед на Пентагон - Sputnik Србија, 1920, 23.03.2023
СВЕТ
Амерички генерал: Сукоб у Украјини носи ризик за територију САД
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала