- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Породична драма на маргинама хаоса у Мадриду – на част „краљевима“ уз велеобрт у Београду

© Sputnik / Лола ЂорђевићКошаркаш Партизана Данте Егзум
Кошаркаш Партизана Данте Егзум  - Sputnik Србија, 1920, 02.05.2023
Пратите нас
Најпотреснија слика после туче у Мадриду била је изалазак Дантеа Егзума са терена, док су са трибина то гледали његов отац Сесил Егзум и девојка која није могла да задржи сузе. Сесил је немо гледао како његов син поскакујући напушта терен, а ноћна мора се наставила када му обезбеђење није дало да уђе у свлачионицу да види сина.
Корак по корак, Данте Егзум полако је проналазио своје место у Партизану где је постао један од стандардно најбољих играча, самим тим и миљеника навијача, који када не иде поглед пун поверења усмере ка Аустралијанцу који их готово никад није изневерио.
Дантеов долазак у Београд од почетка је наилазио на подршку његовог оца Сесила Егзума, бившег кошаркаша, који има велики утицај на сина, а и сам је одушевљен атмосфером у којој играју црно-бели.
И када је требало да Сесил присуствује још једној рапсодији Партизана и свог сина у Мадриду против „краљевског“ Реала, на стотину секунди до краја утакмице Данте је покушавајући да раздвоји саиграче и кошаркаше противничке екипе остао на земљи после рвачког, насилничког, захвата Гершона Јабуселеа.
Егзума су са терена склонили саиграчи и чланови стурчног штаба, а све то са трибина је посматрао забринути отац који путује на скоро сваку Партизанову утакмицу. Очекивано, бивши кошаркаш одмахје пожелео да оде до сина и увери се у то како се Данте осећа, али га је шпанско обезбеђење зауставило на путу до свлачионице.
Срећом, Дантеов отац у Београд је допутовао заједно са сином и остатком екипе Партизана, а потом је на аеродрому у српској престовницу имао прилику да чују и скандирање свог имена од стране навијача црно-белих.
„Сесил, Сесил“, одјекивало је око шест часова ујутру на аеродрому „Никола Тесла“, а бивши кошаркаш упутио је навијачима осмех чиме је успео да ораспложи и Дантеа.
Навијачи било ког клуба „живе“ за то да са играчима имају близак однос, међутим Партизан и породица Егзум заиста пишу историју, јер и Дантеов отац као и он сам подиже еуфорију својом појавом иако је тек пре око месец дана први пут посетио Београд како би гледао сина.
У српску престоницу дошао је пред утакмицу са Олимпијакосом и од тог меча путује на сваки са црно-белима и редовно је подршка сину. Навијачима Партизана долазак Сесила био је знак да морају да му укажу поштовање јер је члан породице њиховог најбољег играча, а тада је почела и „романса“ црно-белих и Сесила, односно јавила се љубав на први поглед.
„Партизанови навијачи су као религија, волим их“, рекао је Сесил Егзум после једне од утакмица на којој је присуствовао, а љубав је показао и на делу када је после прве победе у Мадриду изашао да слави са навијачима.
Могло је да буде повода за славље и после друге утакмице, истина и има га, Партизан је победио, али ниједног родитеља победа неће занимати ако ће после ње морати да сина који хода уз помоћ штака уноси у аутобус.
Није разјашњен ни потез обезбеђења у Мадриду које је добро знало шта се догодило на терену, а имали су прилику и да виде како је Јабуселе рукама обухватио Дантеа и крвнички га оборио на паркет. Остаће нејасно како су припадници обезбеђења остали имуни на тај потез и на повреду Егзума па су потпуно хладнокрвно одбили молбу Сесила да прође и види сина.
Ако правила постоје како би се поштовала, а неколико минута пре тога су мало је рећи прекршена када је дошло до туче, питање које иде у Мадрид јесте да ли су онда могла да се прекрше и правила поводом одласка члана породице у свлачионицу и то под околностима које су биле срцепарајуће.
Сесил Егзум је и сам био кошаркаш, а део је чувене генерације са Универзитета Северна Каролина која је 1982. године освојила титулу. У тиму су поред Егзума били и Мајкл Џордан као и Џејмс Ворти.
Две године касније Сесил је драфтован од стране Денвера међутим није уписао ниједну утакмицу па је тако каријеру наставио да гради у Аустралији. Његове играчке способности Данте је изгледа и надмашио, а отац поносно прати његов напредак коиј ће се неминовно наставити упркос томе што је неко насилно покушао да угаси ватру у грудима са којом Егзум излази на паркет на свакој утакмици.
Жељко Обрадовић - Sputnik Србија, 1920, 28.04.2023
СПОРТ
Жељкове лекције случајном колеги
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала