- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Медведев: Величање нациста – главна европска идеологија

© Sputnik / Дмитрий Астахов / Уђи у базу фотографијаПремијер Русије Дмитриј Медведев
Премијер Русије Дмитриј Медведев - Sputnik Србија, 1920, 02.05.2023
Пратите нас
Заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев огласио се поводом петиције која је објављена на сајту украјинског председника, а чији аутори предлажу да се у Украјини успостави орден Степана Бандере, националистичког вође.
„Ево. И то смо доживели. Нацисти у Кијеву траже да се успостави орден Степана Бандере. Зашто ситничарити – ако се оснива онда нека одмах буду три степена да се носи на ленти преко рамена. И не само орден Степана Бандере. Може се увести и орден Евгенија Коноваљца и медаља Романа Шухевича . Што више то боље. Немцима се може посаветовати да оснују орден Адолфа Хитлера, а Италијанима – орден Бенита Мусолинија“, написао је Медведев на Телеграму.
По његовим речима, на тај списак се могу додати и „ордени Хортија, Франка, Антонеску и других европских савезника Хитлера“.
„А зашто ситничарити? Ако их величате, онда величајте скупа све европске нацисте. То је сада главна европска идеологија. А можда је време да се оснује и орден Владимира Зеленског? Никад се не зна. Онако, за сваки случај“, иронично је додао Медведев.

Ко је Степан Бандера?

Бандера је један од идеолога украјинског национализма. Током Другог светског рата сарађивао је са нацистичком Немачком, а до 1959. године био је на челу „Организације украјинских националиста“* (ОУН*, организација која је забрањена у Русији као екстремистичка).
Један је од главних иницијатора стварања „Украјинске побуњеничке армије“* (УПА*, забрањена у Русији), чији је циљ била борба за независност Украјине.
УПА* је деловала првенствено у Западној Украјини, борила се против совјетских војника и сарађивала с нацистима. Након завршетка рата наставила је да се бори против совјетске власти.
* екстремистичке организације, забрањене у Русији
Украјински националисти са сликом Степана Бандере - Sputnik Србија, 1920, 02.03.2022
СВЕТ
Ко су „бандеровци“: Украјински националисти чија је бруталност шокирала и Немце
Марш националиста у Кијеву - Sputnik Србија, 1920, 21.03.2022
СВЕТ
Поверљива документа о крвавим злочинима: Како је Запад гајио нацистичке „спаваче“?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала