Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Приштина не прихвата нацрт Статута ЗСО, спрема свој, уз три услова

© AP Photo / Andreea AlexandruВјоса Османи
Вјоса Османи - Sputnik Србија, 1920, 02.05.2023
Пратите нас
Председница привремених приштинских институција Вјоса Османи огласила се данас поводом састанка Београда и Приштине у Бриселу и навела да Косово треба да представи свој нацрт Статута Заједнице српских општина, „израђен у складу са Уставом Косова, одлуком Уставног суда из 2015. године и писаним ставом САД“.
Османи је навела да би тај нацрт Статута ЗСО требало да буде основа за преговоре.
„Моја очекивања су да ће Косово имати свој нацрт, не усуђујемо се да дозволимо да нацрт Управљачког тима, а који је у стварности Вучићев нацрт, постане основа преговора, јер наш нацрт треба буде у потпуности у складу са Уставом, одлуком Уставног суда из 2015. године, са писаним ставом САД, и да обезбеђује да се не утиче на територијалност и интегритет државе“, наставила је Османи.
Она сматра да садашњи Управљачки тим за нацрт Статута ЗСО „није тим који заступа интересе Косова“, а ако тај нацрт буде представљен, према њеним речима, „то ће априори бити нацрт који Косово не прихвата“.
Османи је истакла је да је решавање питања несталих на данашњем састанку важан корак у дијалогу, јер ће „Србија бити принуђена да отвори архиве у којима се налазе сведочења преко 1.600 несталих током рата на Косову“.
Додала је да, ако данас буде потписана ова декларација, „међународни партнери морају да се постарају да је Србија спроводи на терену“.
„ЕУ је као прву тачку дневног реда састанка навела питање насилно несталих. То је важан корак у дијалогу са Србијом, то ће приморати Србију да отвори архиве“, рекла је Османи, преноси Косово онлајн.
Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић - Sputnik Србија, 1920, 02.05.2023
СРБИЈА
Ана Брнабић: Не очекујем ништа од састанка у Бриселу, Курти намерно крши Бриселски споразум
 Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 02.05.2023
СРБИЈА
Вучић: Против нас су сви велики на Западу, али на нашој страни су право и правда
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала